Kozán István 2018. augusztus 23., 10:12

Borboly Csaba nyafogása

Saját magát múlta alul Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azzal, hogy kedden délután közleményben marasztalta el a sajtó munkatársait, amiért volt pofájuk, és az ő beleegyezése nélkül tették a dolgukat, azaz tájékoztatták a csíkszeredaiakat a városba tévedt medve sorsáról.

Nyilván az történt, hogy Borboly nem tudta feldolgozni, hogy a szerencsétlen vadállat az ő megkérdezése nélkül riogatta a fél várost, a felkészületlen tanácselnök pedig lemaradt arról, hogy a helyszínről tájékoztassa közösségi portáljának rajongóit.

Mivel elnök úr lekésett a nagy szenzációról, ezért dühében kiadatott a munkatársaival egy közleményt, amely szerint a „megyeelnök mindig is tartózkodott attól, hogy a média képviselőinek jelenlétét biztosítsa egy-egy medve elszállítása vagy kiemelése esetén, még a New York Times fotóriportere is negatív választ kapott az elöljárótól”. Értsük tehát úgy, hogy

ebben a megyében semmi nem történhet az ő beleegyezése nélkül.

Mondjuk ez látszik is a megyén, de ez már egy másik történet.

Gáncsoskodása helyett Borboly Csabának a következőket kellett volna tennie kedden délután. Elsősorban megköszöni az újságíróknak, hogy félelmet nem ismerve kora reggeltől tájékoztatták a csíkiakat a pillanatnyi helyzetről, hiszen ezúttal tényleg veszélyben voltak a városlakók. Másodsorban megköszöni a csendőrségnek, hogy időben biztosították a terepet. Harmadsorban megenged egy köszönetet a környezetvédelmi miniszternek, amiért valóban gyorsan kibocsájtotta a kilövési engedélyt.

Aztán, ha mindezt kigyöngyözi magából – mert tudjuk, hogy a megyei tanács elnökének nem erőssége megköszönni olyan munkát, amihez neki nincs semmi köze –, nos akkor a következő kérdéseket tehette volna fel a nyilvánosságnak.

Miért nincs a csendőrségnek egy nyamvadt kábítópuskája, amivel elkábítják a medvét, majd visszaszállítják az erdőbe, és szabadon engedik. Hozzátehette volna, hogy a csendőrségnél bezzeg jó minőségű szolgálati autóból nincs hiány. Azt is megkérdezhette volna a tanácselnök, hogy miért engedélyezett a környékbeli erdőkben a terepmotorozás és a kvadozás, ami, tudjuk, nagyon megijeszti a szerencsétlen vadállatokat, így azok futnak, amerre csak látnak. Továbbá feltehette volna azt a fajsúlyos kérdést is, hogy kiket és mikor vonnak már végre felelősségre azért, hogy a környékbeli erdők olyanok, mint egy-egy patyomkin fal (két sornyi fa mögötti letarolt erdők).

Borboly Csaba, a megyei tanács vezetője lemaradt a keddi medvekilövésről, ez pedig dühíti őt. Valahol igazat kell adnunk neki, hiszen

Borboly Csaba végre csúcsra érhetett volna:

a megyeszékhelyről tájékoztathatta volna rajongóit. Mert legyünk őszinték: melyik politikust ne bosszantana egy ilyen elszalasztott lehetőség?