Kürtőskalács: a hagyományos mellett nagy igény van az újdonságokra is

Bíró Blanka 2018. augusztus 23., 17:28

Közel húsz kürtőskalács-sütő nevezett be eddig a székelyföldi megyékből a szeptember 7–9. között Sepsiszentgyörgyön zajló II. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiváljára.

Fotó: Vargyasi Levente

Az eseményre eddig 18 kürtőskalács-sütő nevezett be Kovászna, Hargita és Maros megyékből – tájékoztattak a szervezők szerdai sajtótájékoztatójukon.

Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta,

Kovászna megyében 130 cégnek van engedélye kürtöskalács-sütésre,

ez jelzi, hogy az ágazatban „nagyhatalom” a térség, ezt a pozíciót tovább próbálják erősíteni. A fesztiválon szerveznek egy „business to business” (b2b) találkozót, ahol megvizsgálják az ágazat szereplőivel, hogy miként tudják szorosabbra fűzni az együttműködést, erősítve a térség gazdaságát.

{A}

A háromszéki Fejér Béla – akinek cége 29 országban ad el hagyományos, faszenes kürtőskalács-sütőket – a sajtótájékoztatón elmondta, sokan látnak üzletet a kürtős-sütésben, hiszen egyszerű a technika, minimális befektetéssel sikeres üzleti lehetőség. A világhálón keresztül már Japánból, Mexikóból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából is vásároltak sütőt.

A tavalyi fesztivál győztese, a csíkszeredai Fazakas Gergely elmondta, még mindig keresett a hagyományos kürtőskalács, de

változnak az igények, sokan szeretik a gyümölccsel, fagyival, csokival töltött változatot.

„Újítani kell, mert a régit egyszer megunják, és az ízlések is változnak” – mondta a családi vállalkozás tulajdonosa.

László Endre, a kamara turisztikai szakosztályának elnöke hangsúlyozta, évek óta arra törekednek, hogy a helyi rendezvényeket összekapcsolják az idegenforgalommal. A hazai turistákat próbálják megszólítani, olyan csomagokat állítottak össze, melynek része a kürtőskalács-fesztivál, de a panziók lehetőséget biztosítanak arra, hogy a vendég is megsüthesse a saját kürtőskalácsát, egy bemutató alapján. A szomszédos megyékből várnak turistákat, arra számítanak, hogy az üdülési utalványok egy részét itt fogják felhasználni.