Szolgálati lakások épülnek Székelyudvarhelyen az egészségügyi dolgozóknak

Kovács Eszter 2018. augusztus 22., 11:59

Kettős céllal kezdeményezték az egészségügyben dolgozóknak szánt szolgálati lakások építését Udvarhelyen: az egyre fokozódó lakáskrízis megoldásáért, illetve a helyi szakemberek itthon tartásáért. A huszonnégy szolgálati lakás a kórház közelében épül meg.

Az udvarhelyi kórház mellett huszonnégy szolgálati lakást épít az Országos Lakásügynökség Fotó: Barabás Ákos

Noha nem oldja meg, de valamelyest enyhítheti a lakáshiányt a székelyudvarhelyi városvezetés által kezdeményezett lakásépítési hullám: ennek részeként a Csereháti-lakónegyedben átadásra készen áll negyvennyolc szociális lakás. A kivitelezőnek a víz- és villanyhálózatot kell még kiépítenie a lakrészekben, a kérelmezők listája már elkészült, így az ingatlanokba a tervek szerint még idén beköltözhetnek az igénylők. 

Huszonnégy lakrészt terveznek

Tavaly szeptember végén ugyancsak az Országos Lakásügynökséggel kötött szerződést az önkormányzat további huszonnégy lakás megépítésére.

A kórház területén szolgálati lakásokat építenének az egészségügyben dolgozóknak: a beruházáshoz szükséges 3049 négyzetméteres területet átadták az ANL-nek.

A keretszerződésben egyébként a város felvállalta, hogy a terület közművesítését – a gáz-, villany-, víz- és szennyvízhálózat kiépítését –, valamint a közvilágítás, a bekötőutak és a zöldövezetek kialakítását is elvégzi. Az említett területen korábban melléképületek voltak, azokat azonban időközben el is bontották,

a terület készen áll a munkálat elkezdésére

– tudtuk meg Puskás Katalintól, a polgármesteri hivatal fejlesztési és beruházási igazgatóságának vezetőjétől. A területnek egyébként – amely a Bethlen Gábor utca 72. szám alatt van – a Tábor utcára is van kijárata.

A kezdés még nincs leszögezve

A tervek szerint hat egyszobás (lakásonként 58 négyzetméteres) és tizennyolc kétszobás (lakásonként 81 négyzetméteres) lakás épülne. Az illetékes ugyanakkor hozzátette, hogy a beruházás megvalósíthatósági tanulmányát és a kivitelezési tervet az ANL készíttette el, az építkezés elkezdése is tőlük függ, csupán az engedélyek kibocsátásával foglalkoznak helyileg, ehhez be kell nyújtani a dokumentációt a polgármesteri hivatalhoz. A kivitelezés becsült időtartama két év.