Egzotikus helyen rendezik a következő CONIFA Eb-t

Zátyi Tibor 2018. augusztus 22., 10:16

A Független Labdarúgó-egyesületek Szövetségének (CONIFA) végrehajtó bizottsága a napokban tartott ülésén határozott a jövő évi Európa-bajnokság helyszínéről: a rendezést Hegyi-Karabah (Arcah Köztársaság) nyerte el.

Székelyföld válogatottja a legutóbbi Eb-n bronzérmes lett, míg az idei vébén a negyedik. Archív Fotó: Facebook/Székely labdarúgó-válogatott

Tekintettel arra, hogy a térség politikai helyzete eléggé instabil, a szervezet nagyon komoly biztonsági garanciákat kért és kapott a leendő rendezőktől.

„A CONIFA továbbra is egyfajta békemisszióként tekint tevékenységére, és a helyszín kiválasztásával is ezt kívánja erősíteni. Minden esély megvan a török Észak-Ciprus részvételére is, ezáltal különösen erősen megmutatkozhatna, hogy a CONIFA és a futball képes a mély történelmi megosztottságok és ellenségeskedések felett hidat építeni” – mondta Wenczel Kristóf, a CONIFA alelnöke.

{A}

A Székelyföldi Labdarúgó-egyesület elnöke hozzátette, hogy a székely válogatott tavalyi ciprusi Eb- és idei londoni vébészereplésével gyakorlatilag kvalifikálta magát az eseményre.

Reményeink szerint pénzügyileg és a csapat eredményessége szempontjából is sikerül a londoni világbajnoki részvételhez hasonló összefogást megteremteni

– tette hozzá. Korábban Nizza és Yorkshire is jelezte szervezési szándékát, ám pályázatot végül nem tett le.

Wenczel szerint örömteli fejlemény, hogy a 2020-as világbajnokság megrendezésére megerősítette pályázatát Tokió és Seattle is. Tokió ráadásul a nyári olimpia felvezető eseményének is szánja a világbajnokságot, és a csapatokat a még üres olimpiai faluban helyezné el.

Archív Fotó: Pál Árpád

„Továbbá gőzerővel folyik az első Ázsia- és Afrika-bajnokság szervezése, valamint az első női futball Eb-é is. Emellett a CONIFA szeretne nyitni a futsal, a strandfoci és mindenekelőtt az utánpótlástornák irányába is” – folytatta a szervezet terveinek ismertetését az alelnök.

„Meggyőződésem, hogy az első U21-es Eb-nek Székelyföldnél ideálisabb rendezőt nem is találhatnánk. Nagyszerű lenne a felnőtt székely válogatott után az ifit is életre hívni, és a nemzetközi futballvilágba bevezetni.

Továbbá a székely teremlabdarúgás erejét és népszerűségét tekintve Székelyföldnél aligha van alkalmasabb helyszín egy Eb megrendezésére.

Ezekkel a felvetésekkel az illetékes döntéshozókat részben már megkerestem” – zárta a beszélgetést Wenczel Kristóf.

A 2019-es Eb-n tizenkét csapat fog harcolni az első helyért. A 2017-es győztes Padánia, a második helyezett Észak-Ciprus és a 2018-as világbajnok Kárpátalja, valamint a hazai együttes már a mezőny tagja.

A többi nyolc együttes kiléte a 2019. január 26-án Etiópia fővárosában, Addisz-Abebában tartandó CONIFA-közgyűlésen derül ki.

Hegyi-Karabah Köztársaság

Más néven Arcah Köztársaság de facto ország a Kaukázus déli részén. Államiságát csak három másik, korlátozottan elismert állam ismeri el (Abházia, Dél-Oszétia és a Dnyeszter Menti Köztársaság, továbbá Ausztrália Új-Dél-Wales állama), hivatalosan Azerbajdzsán részének minősül.

Területe megközelítőleg kétszerese Hargita megyéének (11 500 km²), de lakossága csak kb. feleannyi (146 600 fő). Legnépesebb települése, Sztepanakert egyben a fővárosa, 52 310 fővel.

Örményország továbbra is igényt tart az Azerbajdzsán nemzetközileg elismert területén lévő, többségében örmények lakta Hegyi-Karabah tartományra, emiatt az örmény–azeri határ zárva van, nem ritkán fegyveres összecsapások is kialakulnak.