Ötszáz eurós támogatás: az érdeklődésnél csak a bürokrácia nagyobb

Bíró Blanka 2018. augusztus 21., 20:29

Nagy az érdeklődés az állam által felajánlott havi 500 eurós foglalkoztatási támogatás iránt, ám a munkaadók panaszkodnak a bürokrácia miatt.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Kelemen Tibor, a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója keddi sajtótájékoztatóján elmondta, bár a jogszabály már júliusban megjelent, a kifizetéseket csak jövő hónaptól kezdik folyósítani, mert várták a módszertant.

Kovászna megyében eddig 171 szerződést kötöttek, a vállalkozók volt, hogy előre toboroztak. Legtöbb esetben 45 év feletti munkanélkülit alkalmazva igényelték a támogatást. Az igazgató szerint ez a korosztály könnyen mozgósítható, rövid ideig marad munka nélkül, így 101 esetben őket alkalmazva igényelték a munkaadók a foglalkoztatási támogatást.

{A}

Az ügynökség munkatársai szigorúan ellenőriznek minden kérést, próbálják kiszűrni azokat az eseteket, amikor a cég valamilyen kapcsolatban áll az alkalmazottal, vagy azzal a céggel ahol korábban dolgozott, hogy a támogatás lehívása érdekében ne hajtsanak végre különböző manővereket, például hogy az egyik cégnél csak azért mond fel valaki, hogy a másiknál az állami támogatást kihasználva újraalkalmazzák.

A vállalkozók ugyanakkor a bürokrácia miatt panaszkodnak, minden hónapban hatalmas iratcsomót kell leadni a támogatásért cserébe. Csak az igényelheti a szubvenciót, akinek nincs tartozása az állam felé, ezt azért tartják igazságtalannak, mert az áfa-visszaigénylés miatt sok esetben az állam tartozik a cégnek, ezért késnek a befizetésekkel.

Mint ismeretes, egy évig havi ötszáz eurós támogatást kapnak az államtól azok a munkáltatók, akik pályakezdőket, tartósan munkanélkülieket, 45 év feletti munkanélkülieket, nyugdíj előtt állókat, fogyatékkal élőket alkalmaznak, azzal a feltétellel, hogy másfél évig fenntartják a munkaviszonyt. Abban bíznak, ezzel felpörgetik a foglalkoztatottságot.