Csíkszeredába tévedt egy medve, és elaludt egy portán

Székelyhon 2018. augusztus 21., 09:24

Több Tudor-lakótelepi udvarba is betört a medve kedden hajnalban Csíkszeredában, a Puskaporos és Szász Endre utcákban kerítéseket rongált meg, illetve megölt egy kecskét. A medve jelenleg is az említett városrészen van, hatóságiak biztosítják a helyszínt.

Nehezen bírnak a kimúlt nagyvaddal Fotó: Székelyhon

12.30 – Elvitték a medvét, nyugalom van a nagyvad által bejárt csíkszeredai portáknál és udvaroknál. Tudósításunkat befejezzük: egy medvével kevesebb, egy sztorival több, a székelyföldi medvetörténet azonban itt még nem ér véget...

12.15 – Egy kis Opel Corsába tuszkolják be a kilőtt medvét, amelyről utólag kiderült, hím példány.

12.00 – Kilőtték a medvét. Egyetlen lövéssel terítette le a vadász az Octavian Goga Főgimnázium udvarán.

Videó: Székelyhon

11.50 – Megvan a medve, és megjött a kilövési engedély is a környezetvédelmi minisztériumtól. Most a vadászon a sor.

11.25 – Eddig sikerült őrizni a medve álmát: felébredt, majd elszaladt. A hatóságiak szeme elől ismét sikerült eltűnnie a nagyvadnak, amelyre még várják a kiemelési engedélyt.

Készenlétben a hatóságiak. Jókora riadalmat okozott Csíkban a városban portyázó medve Fotó: Székelyhon

10.55 – A Szász Endre utca 19. szám alatti portán alszik a medve, most minden békés, a csendőrök a szó szoros értelmében vigyázzák a nagyvad álmát: körbevették a területet, csendre intik és elküldik az arra járókat, hogy nehogy felébresszék az állatot. Igyekeznek minél tovább megőrizni ezt a nyugalmi állapotot, hogy ha megérkezik a kiemelési engedély a minisztériumtól, azonnal közbe tudjanak lépni. Egyébként mint utólag kiderült, csak mostanában, 15–20 perce sikerült elküldeni a szaktárcának a kiemelési kérést, amit előbb a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökségen kellett jóváhagyjanak.

10.40 – Ismét elaludt a medve, ezúttal az Octavian Goga Főgimnázium épülete mögött.

Helyszínbiztosítás. Jöhetne már az a kiemelési engedély... Fotó: Székelyhon

10.00 – A helyszínen tartózkodik a Szilos vadásztársulat szakembere is, tőle tudjuk, hogy reggel 8 órakor kérték a szóban forgó nagyvadra a kiemelési engedélyt a környezetvédelmi minisztériumtól. A szaktárcánál – helyzettől függően – dönthetnek a kilövés, vagy az altatás mellett. Amint megjön az engedély, közbe tudnak lépni, ugyanis már a helyszínen az illetékes vadásztársulat autója, benne a fegyverrel.

9.55 – A medve még mindig a helyszínen, lezárták a csíkszeredai Puskaporos utcát a hatóságiak.

{A}

9.40 – Az utcára szaladt ki a medve, és gyakorlatilag megkergette az ott tartózkodókat. Csendőrökkel, újságírókkal szaladt szembe a vadállat, óriási riadalmat okozva, mindenki szaladt, amerre tudott – jelenti a helyszínről kollégánk. Mintegy tízen voltak ott a hatóságiak és újságírók, szétszaladtak, aztán a medve elindult arra a portára, ahol korábban megölt egy kecskét.

9.30 – Felébredt a medve a Puskaporos utcai portán, és elszaladt, de még mindig valamelyik közeli udvarba menekült.

Csendőrök vigyázzák a medve álmát. Egy biztonságosabb, altatólövedékes fegyverrel lehetne ideiglenesen rendezni a helyzetet Fotó: Székelyhon

Csendőröket és rendőröket riasztottak a csíkszeredai Puskaporos utcába, ahol az egyik gazdaságnál megölt egy kecskét a medve, majd elaludt a nagyvad az udvarban – jelenti a helyszínről kollégánk, aki jelenleg is ott tartózkodik, és folyamatosan tájékoztat a fejleményekről.

Egyébként a rendőrség és az Octavian Goga Főgimnázium épületénél is járt reggel a medve, sokan megijedtek a városba tévedt nagyvadtól, volt, aki menekült előle, és meg is sérült futás közben egy kerítésre felakadva.

Olvasónk kapta lencsevégre a Csíkszeredába tévedt medvét Fotó: Dénes Dominika Dorottya

Az Agerpres hírügynökség csíkszeredai tudósítója úgy értesült, hogy a medve előbb egy szeredai ház udvarára ment be, letörte a kerítést, majd elfutott, és behatolt az Octavian Goga Főgimnázium udvarára. A csendőrök biztosítják a környéket, elküldik a kíváncsiskodókat, hogy a lakosság ne legyen veszélyben, és megpróbálják befogni a medvét, amely még a városrészen tartózkodik – nyilatkozták a csendőrség illetékesei, akik szerint

a medve nagyon nyugtalan, több kerítést is összetört.