Egyetértést teremtő közös hit

Molnár Melinda 2018. augusztus 19., 18:35

Patakfalva ifjai évről-évre szorosabbra fűzik a testvérgyülekezeti kapcsolatot a magyarországi Bugyi és a hollandiai Ede fiataljaival.

Mindannyiuknak felejthetetlen a patakfalvi gyermekekkel töltött nap Fotó: Barabás Ákos

Hétfőtől péntekig a főhadiszállás a parajdi Urbán Andor Református Konferenciaközpont volt. A keresztyén programokat kirándulások, sport- és szórakoztató tevékenységek egészítették ki. A közös nyelv az angol volt, ami intenzív nyelvi táborrá tette az együttlétet.

{A}

A napi bibliaórákon azt járták körbe, hogy milyen formában van alkalmuk megélni a kapcsolatot Istennel és embertársaikkal. Három tradicionális esten ki-ki a saját közösségére jellemző programot mutatott be, majd helyi finomságokkal kínálták meg társaikat.

Fotó: Barabás Ákos

A patakfalvi gyülekezet tíz éve támogatja a Dévai Szent Ferenc Alapítvány felsősófalvi Remény Napközi Otthonát. Meglátogatták az ottani gyermekeket is. Gagyi Margit nevelő vezetésével műsorral fogadták a vendégeket, akik átadták a három gyülekezet ajándékait és ismerkedtek velük.

Fotó: Barabás Ákos

Hétvégén patakfalvi családoknál vendégeskedtek. Szombaton a harmincöt fiatal a helybéli gyermekekkel tartott közös programot, vasárnap pedig a falubéliekkel és segítőkkel vettek részt a hálaadó istentiszteleten és záró ebéden. Lovadi István bugyisi lelkész ízlelgeti a testvérgyülekezeti kapcsolatot, fél éve szolgál ott. Nehezen definiálható érzés számára Erdélyben lennie, igyekszik mindent magába szívni. A kis falvak üdítő színfoltok az uniformizálódó világban – itt az értékek megőrződnek. Az ifjúsági programot ritka lehetőségnek érzi, hiszen különböző kultúrából érkezettek találkoznak. A különbségek izgalmasak.

Fotó: Barabás Ákos

Geréb László patakfalvi református lelkipásztortól megtudtuk: tizenöt éve indították el a közös ifjúsági programot. A nyaranként más-más országban tartott táborozás a három gyülekezet közeledését is segíti. A „régi ifiből” ketten presbiterek Patakfalván: más szemmel látják a testvérgyülekezeti kapcsolatokat, ha már fiatalon bekapcsolódtak azok építésébe.