Négy csillag, ötödik hely – mindkettő lehett volna jobb

Dobos László 2018. augusztus 16., 09:29

Egyórás időelőnye és nyert állása volt a csíki Biró Sándornak a norvégiai sakk Eb-n, de hatszor is elmulasztotta a jó befejezést, így végül az ötödik helyen végzett. A helyszín, a négycsillagos norvég szálloda sokat ígért, ám keveset nyújtott. Élménybeszámoló, szubjektív csillagfosztással.

Az S50+ korosztály 3–7. helyezettjei. Középen Biró Sándor. Forrás: Biró Sándor

Az Európai Sakkunió (ECU) a Norvég Sakkszövetséget bízta meg a szenior sakkozók 18. Európa-bajnokságának lebonyolításával. A norvég fővároshoz közeli Drammenben az 50 és 65 év feletti korosztályokban 18 ország 112 férfi és női sakkozója 9 fordulós svájci rendszerben küzdött a négycsillagos Scandic Ambassadeur szállodában.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) öt évvel ezelőtt megnehezítette az idősebbek dolgát, hiszen

a nagyobb pénzbevétel céljából 60 évről 50-re csökkentette a szenior korhatárt.

A fiatalabbak (S50+) csoportjában az első számú kiemelt, az 51 éves norvég Simen Agdestein (2576) nagymester, Magnus Carlsen világbajnok felfedezője és edzője hatalmas iramot diktált, 8 ponttal (8 győzelem és 1 vereséggel) végzett az élen az egyetlen legyőzője, a 63 éves svéd Conny Holst (7,5 pont), illetve az 57 éves angol Peter M. Gayson (6 pont) előtt.

{A}

„Ezen a versenyen az 50 éven felüliek csoportjában Csíkszereda önkormányzatának sportpályázatával vehettem részt” – mesélte Biró Sándor. Íme, hogyan élte át a világversenyt a nemzetközi sakkmester.

„Biztatóan, két győzelemmel kezdtem, aztán a következő fordulókban a norvég ellenfeleim elleni partikban váratlan és furcsa gyomorrontás miatt három partiból csak fél pontot sikerült szerezni. Helyzetem kísértetiesen hasonlított a májusi Kosz-szigetén rendezett ACO-világbajnokságon történtekre.

Szinte vert helyzetből északon is talpra tudtam állni, és az utolsó fordulóban a bronzéremért küzdöttem. Aztán a Conny Holst elleni játszmában 60 perces időelőnyt és nyert állást értem el, de hatszor is kihagytam a nyert állásra való lebonyolítást, és angol ellenfelem a döntetlennel pontszámban utolért, majd jobb Buchholz-értékeléssel elkaparta előlem a bronzérmet.

Az ötödik helyen végeztem. A versenyterem megfelelő volt, a játszmákat és a párosítást is időben közzétették, a repülőtéri transzfer is zökkenőmentesen zajlott, viszont a város központjában lévő Hotel Scandic Ambassadeurtól elvennék két csillagot, nemcsak a buszpályaudvarra néző zajos, 12 négyzetméteres szobák, hanem a szinte nem létező ebéd és a választék hiánya miatt. Az sem zavart nagyon, hogy a szolgáltatásokat bevándorlókkal végeztették.”

{K1}

A hölgyek S50+ korosztályában a 64 éves német Brigitte Burchard (2189) nemzetközi mester, az S65+ férfiaknál a 71 éves orosz Vladiszlav Vorotnyikov (2445) nagymester szerezte meg az aranyérmet.

A 65 éven felüli nők csak nyolcan voltak, ők a férfiak között küzdöttek, és amint az várható volt, a 77 éves grúz Nona Gaprindashvili (2305) nagymester és exvilágbajnok végzett az élen.