Továbbra is drágák a termékek a csíkszeredai zöldségpiacon

Barabás Hajnal 2018. augusztus 16., 09:18

A padlizsánon, paprikán, zöld paszulyon és csemegekukoricán kívül számos zöldséget drágábban szerezhetünk be a csíkszeredai piacról, mint két hónappal korábban.

Fotó: Gábos Albin

Az egyik legkedveltebb terménynek, a paradicsomnak kilogrammját drágábban lehetett megvásárolni szerdán a csíkszeredai piacon, mint két hónappal ezelőtt. Néhány standnál kifejezetten borsos összeget, akár 8 lejt is elkértek kilójáért, igaz, a legtöbb viszonteladói asztalnál kevesebbért, 4,5–5 lejes áron kínálták.

A nyárádmenti Soós Csaba termelőt megkérdeztük, miért adja drágábban a paradicsomot.

{A}

Ez valódi kerti paradicsom, még néhány hétig tart az idénye, azután már nem lesz, sokkal finomabb, mint a többi termény, ezért drágább

– magyarázta a már több mint 20 éve a csíkszeredai piacon áruló termelő. Hozzátette, kialakult már a törzsvásárlói köre, tőle szívesen vásárolnak az emberek.

„A zöldségeket és a gyümölcsöket rendszerint a csíkszeredai zöldségpiacról szerzem be, és nagyon megválogatom, hogy kitől veszem meg. Kizárólag termelőktől vásárolok, mert tudom, hogy azoknak a termékei nincsenek permetezve. Egyébként nem drágállom az áraikat, mert tudom, hogy rengeteget dolgoznak a termesztéssel, az időjárás sem mindig megfelelő, így nagyon nehéz a termelőknek” – osztotta meg véleményét a piacon vásároló Filtermeister Klára.

A Vráncsa megyei Páncsuból hoztak szőlőt eladásra a hargitai megyeszékhely piacára, az eladó érdeklődésünkre elmondta, közel egy hete kezdték el kínálni a termést, hiszen a tartós meleg időjárás miatt korábban szüreteltek idén.

Egy kilogramm szőlőért 5 lejt kértek.

A görögdinnye ára nem változott a júniusi értékéhez képest, szerdán is 2,50 lejért adták kilóját. Valamelyest csökkent az ára azóta a paprikának, a zöld paszulynak, a kukoricának.

Fotó: Gábos Albin

A padlizsán értéke pedig felére csökkent, 3 lejért kínálták a piacon, 10 kiló vásárlása esetén pedig már csak 2,80 lejt kértek érte. Ugyanakkor némileg drágult az uborka, a fokhagyma és a szemes paszuly. Megjelent a piacon a havasi meggy és az áfonya is, amelyeknek többségét a Madarasi Hargitáról gyűjtötték be, egy 5 literes vödörnyi terményért 50 lejt kértek.

Néhány termék árának alakulása a csíkszeredai zöldségpiacon
Zöldség/gyümölcs Június 27. Augusztus 15.
Paradicsom 4–5 lej/kg 4,5–8 lej/kg
Paprika 6 lej/kg 5 lej/kg
Uborka 2–3 lej/kg 3–4 lej/kg
Padlizsán 6–7 lej/kg 3 lej
Görögdinnye 2,5 lej/kg 2,5 lej/kg
Kukorica 2 lej/cső 1,5 lej/cső
Zöld paszuly  8–10 lej/kg 6–8 lej/kg
Fokhagyma 25 lej/kg 28 lej/kg
Szemes paszuly 10 lej/kg 15 lej/kg
Újkrumpli 3 lej/kg 2,5–3 lej/kg