Galac ellen kezd a vásárhelyi kosárcsapat

Horváth Bálint Ottó 2018. augusztus 15., 13:46

Kisorsolták kedden a huszonkét csapattal kezdődő férfi kosárlabda-bajnokság menetrendjét és a Román Kupa első körének párosításait. A Marosvásárhelyi Városi Sportklub együttese mindkét sorozatban a Galaci Phoenix ellen kell megküzdjön az első fordulóban.

A legnevesebb ellenféllel kezdik meg menetelésüket a vásárhelyiek. Archív Fotó: Haáz Vince

Ahogyan arra számítani lehetett, az idéntől új lebonyolítási rendszerben zajló bajnokságban a harmadik, C értékcsoportba kapott besorolást a Marosvásárhelyi VSK csapata.

Korábban szó volt arról, hogy a megszűnt Maros KK-ra épülő együttes akár a B csoportban is indulhat, de végül a sportági szövetség úgy határozott, hogy nemrég megalakult klubként a legalsó osztályban kell kezdenie.

Kezdésként ismerős ellenfél 

A sorsolás szerint a George Trif vezetőedző és Szászgáspár Barnabás technikai igazgató által irányított csapatnak kilenc ellenfele lesz a C csoportban.

Közülük rögtön a legismertebb vetélytárssal kezdik az idényt, ugyanis az anyagi gondjai miatt visszasorolt Galaci Phoenix (az A csoportban kellett volna játsszon) lesz a VSK ellenfele a szeptember 26-án és 29-én rendezendő Román Kupa első körében: az odavágót Galacon, a visszavágót Marosvásárhelyen játsszák. Egy héttel később a két együttes ismét találkozik a ligeti Sportcsarnokban, az október 6-án debütáló bajnokság nyitófordulójában.

{A}

A marosvásárhelyi együttes ugyancsak hazai pályán játszik a második fordulóban, amikor a Máramarosszigeti VSK-t fogadja. Ezt követően a vásárhelyiek első idegenbeli mérkőzésüket a bajnokságban a Bukaresti Agronomia pályáján játsszák.

Még a rájátszásba jutás is elérhető

A szövetség honlapján ismertetett menetrend szerint a C csoportban oda-visszavágó alapon 18 fordulót rendeznek a január 12-ig tartó alapszakaszban. A Marosvásárhelyi VSK célja az első hely megszerzése, amellyel ezt követően bejut a középszakasz Sárga csoportjába, ahol az A értékcsoport 7. és 8., illetve a B értékcsoport első három helyezettjével (szintén mindenki mindenkivel alapon) játszik.

Archív Fotó: Haáz Vince

Innen pedig az első két helyen végző csapat a Piros csoportban található, legerősebbnek számító 1–6. helyezett együttesekkel kiegészülve kvalifikálja magát a rájátszásba.

Tehát amennyiben a Marosvásárhelyi VSK-nak sikerül a C csoport megnyerése, ezután a középszakaszban már keményebb ellenfelekkel kerülne össze, és színvonalasabb mérkőzéseket játszhatna, ráadásul még a rájátszásba jutást is megkísérelhetné.

A bajnokság értékcsoportjai

A csoport: Nagyváradi VSK, Bukaresti Steaua, Kolozsvári U-BT, Nagyszebeni CSU, Temesvári SCM, BCMU Pitești, SCMU Craiova, Bukaresti Știința Dinamo
B csoport: Cuza Sport Brăila, Konstancai Athletic, CSO Voluntari, Medgyesi VSK
C csoport: Bukaresti Rapid, Zsilvásárhelyi ACS, Csíkszeredai VSK, CSM Focșani, Marosvásárhelyi VSK, Kolozsvári Universitatea, Máramarosszigeti VSK, Galaci Phoenix, Bukaresti Agronomia, Bukaresti Aurel Vlaicu.