Természetközeli helyszínen nagyobb lenne a tábor vonzereje

Pethő Melánia 2018. augusztus 13., 17:00

Hogyan tovább Gyergyói Tánc- és Zenetábor? – a kérdés eldöntésére biztatták a szervezőket a múlt héten rendezett program kiértékelőjén a néptáncoktatók.

Lépésről lépésre. Nem voltak ismeretlenek a gyergyói táncfigurák azoknak, akik már korábban is részt vett a remetei tánctáborban. Fotó: Portik-Bakai Ádám

Vannak tájegységek, amelyek attól kaptak hírnevet, hogy a táncaikat világszerte ismerik. Gyergyó egyelőre nincs ebben a helyzetben – mutattak rá a hetedik Gyergyói Tánc- És Zenetábor kiértékelőjén a foglalkozásvezetők. Úgy értékelik, a helyieket – gyergyóremeteieket – kivéve egyelőre csak az „ínyencek” mutatnak érdeklődést a feledés útjáról nemrégiben visszatérített táncrend iránt – legalábbis ez a következtetés a remetei szervezésű táborok résztvevőit véve alapul.

{A}

A gyergyóira biztos, hogy nem fog ráharapni az a táncházas világ, amelyik nem táncolja napirenden ezt a táncot

– mutatott rá Ivácson László, oktató, a Háromszék Táncegyüttes művészeti vezetője. Tanáccsal is szolgált: olyan formát kell kitalálni a tábornak, „ami a gyergyói táncot segíti betörni a táncházmozgalmak elitjeibe.”

A további ötletelés során elhangzott,

nagyobb lenne a tábor vonzereje, ha természetközeli helyszínen zajlana.

Felmerült, hasznos lehetne vándor jelleget adni a rendezvénynek, kiadásait más-más gyergyói településen szervezni, de ha az eredeti ötletet követve, helyszíne a jövőben is Remetén marad, népszerűsítésére mindenképp nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Fotó: Portik-Bakai Ádám

A tábornak egy ideje vannak ugyan külföldi résztvevői, de számuk egyelőre elenyésző. Idén Amerikából egy nagytata hozta el két unokáját, Felvidékről egy lány érkezett, Ausztriából és Svájcból egy-egy négytagú család választotta a remetei rendezvényt. A Bécsből érkezett család felnőtt tagjai otthon néptánccsoportban táncolnak. A tavaly tévedtek először a Gyergyói Tánctáborba, és idén már úgy időzítették szabadságukat, hogy ismét eljöhessenek.

A résztvevők sorát továbbá Erdély más vidékeiről érkezettek is gyarapították, de a legtöbben remeteiek voltak. Számuk idén jóval kevesebb volt, mint az eddigi években. Ezt a tábordíj megemelésével magyarázza a szervezők részéről Portik-Bakai Ádám.

Tavaly 85-en voltak Remetéről, most 50 körül. Az áremelés miatt lehet a csökkenés, de ezzel pontosan az volt a célunk, hogy kiszűrjük azokat, akik gyermekmegőrzőnek nézik a tábort. Azoknak szervezzük, akik valóban szeretnének táncolni tanulni

– mondta.

Előadáson mutatták be az eredményt. A szombati gálaműsor nyitott volt minden érdeklődő számára.Fotó: Portik-Bakai Ádám

A kiértékelőn a szervezők, oktatók, zenészek és az eseményre meghívást kapott résztvevők leszögezték: összességében sikeres volt az idei rendezvény. A következő kiadás időpontját is egyeztették – a nyolcadik Gyergyói Tánc- és Zenetábort 2019. augusztus 4–9. között tartják.