Az ország leghosszabb bobpályája épül Gyimesfelsőlokon

Kömény Kamilla 2018. augusztus 18., 19:14

Mintegy ezerháromszáz méter hosszú, egész évben használható sínes bobpálya épül Gyimesfelsőlokon. Az országban is egyedülállónak számító létesítmény kiépítését várhatóan szeptemberben fejezik be, azt követően bárki kipróbálhatja.

Németországból érkezett szakemberek építik a gyimesi bobpályát. A munka felével már megvannak Fotó: SkiGyimes Facebook-oldala

Az országban elsőként Gyimesfelsőlokon használhatnak ezer méternél hosszabb bobpályát a sport kedvelői. A SkiGyimes vállalkozás tulajdonosa, Bodor Áron ugyanis újabb beruházáshoz fogott, a két sípálya közötti területen egész évben használható, mintegy 1300 méter hosszú sínes bobpályát építtet. Érdeklődésünkre a fiatal vállalkozó elmondta,

külföldön találkozott ezzel a sportolási lehetőséggel, kipróbálása után pedig úgy vélte, itthon is lenne igény az ilyen fajta kikapcsolódásra, így hozzáfogott a megvalósításhoz.

{A}

Azzal kapcsolatban, hogy mennyire rendhagyó ez a beruházás, megjegyezte, tudomása szerint Romániában csak Bușteni-ben van bobpálya, az pedig mindössze 300 méter hosszú.

Fotó: SkiGyimes Facebook-oldala

A munka felét már elvégezték

A kivitelezéshez az elmúlt hetekben fogott hozzá a szánkópálya-építésre is szakosodott német Wiegand cég, amely mostanra a teendők több mint felét már elvégezte. S noha az esőzések valamelyest hátráltatták a munkát, várhatóan szeptemberben befejezik a tennivalókat, és azt követően lehet majd kipróbálni a bobpályát – avatott be Bodor Áron. Kifejtette,

korosztálytól függetlenül lehet majd használni a létesítményt,

hiszen a kétszemélyes kocsikba két felnőtt, de egy felnőtt és egy gyermek is beülhet. A túlzott sebességtől sem kell tartaniuk azoknak, akik kipróbálják a bobozást, hiszen a fékkarral mindenki maga szabályozhatja, hogy milyen sebességgel halad végig a pályán.

Fotó: SkiGyimes Facebook-oldala

Egész éves szórakozási lehetőség

Mint a német cég honlapján az Alpine Coasterről – a Gyimesben is épülő bobpályáról – írják, ez a fajta pálya Európa, Ázsia és Amerika síterületein is kiemelkedőnek bizonyult, hiszen egész évben szórakozási lehetőséget kínál a vendégeknek. Akár önmagában, akár kiegészítő ajánlatként alkalmazható létesítmény, amely garantáltan vonzza a látogatókat. Továbbá tisztázzák, egy hozzávetőleg 500 méter hosszú nyári szánkópálya kialakításához szükséges 40–50 méteres szintkülönbség és egy körülbelül 20 ezer négyzetméteres terület. Tehát értelemszerűen 1000 méter sínhosszúság esetén 80–100 méter magasság, és mintegy 30 ezer négyzetméteres felület szükséges.