A magyar jelen biztosításán dolgozik a Rovás alkotócsoport

R. Kiss Edit 2018. augusztus 13., 10:01

Kassai képzőművészek kirándultak és dolgoztak az elmúlt egy hétben Csíkban. A Rovás alkotócsoport tagjai és családjaik nemcsak a helyi természeti, történelmi nevezetességekkel ismerkedtek, hanem művészekkel is felvették a kapcsolatot.

Csíkszentkirályon dolgoztak a Rovás csoport tagjai. Alkottak, ismerkedtek Fotó: Gecse Noémi

A csíkszentkirályi önkormányzat látta vendégül augusztus 6–12. között a kassai Rovás alkotócsoport tagjait. Miközben többen a helyi ifjúsági házban felállított műhelyben dolgoztak, addig a szervezet elnöke, Szabó Ottó mesélt tevékenységükről, céljaikról. Mindenekelőtt azt mondta el,

csoportjuk neve nem a székely rovásírásra utal, hanem a felróni, megjegyezni, figyelmeztetni kifejezésre.

Elmesélte, a csoport magva a pozsonyi képzőművészeti egyetemen jött létre, de már Pozsonyban és később Kassán is más értelmiségiek is csatlakoztak hozzájuk. Most már egy olyan civil szervezetté alakult, amelynek a fő célkitűzése, hogy Kassa magyar jelenét fenntartsa, biztosítsa – mondta a szervezet elnöke. Kifejtette, 2013-ban, amikor Kassa Európa kulturális fővárosa volt, elhangzott az a szervezők részéről, hogy

Kassának van magyar múltja, de nincs magyar jelene.

A művészet megtartó erő

A megállapítás ellen lázadva rájöttek, hogy Kassa urbánus közegében a kortárs művészet lehet az a megtartó erő, ami a vidéki környezetben a néptánc és a népzene, ezért igyekeznek minél pezsgőbb kulturális életet fenntartani. „Olyan kortárs művészetre van szükség, amely egyenlő a szlovákkal. Nem egy múltba révedő, romantikus hevülettől fűtött művészetre, hanem amely a mai és az európai értékeket képviseli” – fejtette ki Szabó Ottó.

{A}

Megtudtuk, Kassán két létesítményt tartanak fenn, egyikben működik a Löffler Béla szobrászművészről elnevezett művésztelep, a másik, Kassa belvárosában lévő épületükben pedig galériát, továbbá művészkávézót és bisztrót működtetnek.

Fotó: Gecse Noémi

Évi háromszáz program

A csoportnál mindenki önkéntes és évente mintegy háromszáz programot bonyolítanak le, pályázati finanszírozással. Kilenc éve nyári szabadegyetemeket is szerveznek három helyszínen, a kassai művésztelepükön, Magyarországon, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tihanyi művésztelepén, illetve egy évente változó erdélyi helyszínen. Idén így kerültek Csíkszentkirályra, ahol nemcsak alkottak, hanem csíkszeredai képzőművészekkel is kapcsolatba léptek.

„Az erdélyi tábor azért is fontos, hogy felvegyük a kapcsolatot az erdélyi művészekkel és felkínáljuk nekik a kassai jelenlétet, kiállítási lehetőséget. Továbbá költőknek, íróknak is a bemutatkozási lehetőséget, író-olvasó találkozók, könyvbemutatók megszervezésére várjuk őket” – mondta a Rovás elnöke.