Mivel sokan keresik fel, több fejlesztésre is elengedhetetlenül szükség van a marosvásárhelyi állatkertben

Simon Virág 2018. augusztus 12., 18:41

Nem volt rekordlátogatottság, de szép számban volt látogató ezen a nyáron a marosvásárhelyi állatkertben, s iskolakezdésig még egy bő hónap van, így az elkövetkező napokban, hetekben is tárva nyitva lesz a népszerű létesítmény kapuja.

Fotó: Gálna Zoltán

Hétköznaponként délelőtt is kis és nagyobb buszokkal, személygépkocsikkal érkeztek más megyékből is a látogatók a Somostetőre. Legtöbben először az állatkert felé igyekeztek, s csak fagyizni, vattacukrot enni álltak meg.

Romániában egyedüliként a marosvásárhelyi állatkertben vannak elefántok és zsiráf, de lehet látni sok érdekese madarat, halat, kígyót és sok helyen nemcsak felnőtt, hanem kölyök állatok is vannak.

Különösen népszerű a medvebocs, de a kis kecskék látványnak is örvendenek, különösen az aprónép.

Fotó: Gálna Zoltán

Új hely, hogy szaporodhassanak

Horatiu Gora igazgató érdeklődésünkre elmondta, hogy meg van elégedve a idei nyári látogatottsággal, hiszen az esős idő ellenére sokan jöttek, helyiek és más megyéből is egyaránt. Családok, szervezett csoportok és fiatal párok is szeretnek sétálni az állatkertbe. „Odafigyelünk a folyamatos fejlesztésre, amikor lehet önerőből javítunk, építünk, amikor nagyobb lélegzetű munkálatról van szó, a városháza támogatásával lépünk előre.

Két tervünket fogadta el az önkormányzat: egy új kifutót fogunk építeni az antilopoknak és zebráknak. Ez azért fontos, mert jelenleg a zsiráffal osztoznak egy kifutóban, s nincs elegendő hely számukra, holott ez kötelező ahhoz, hogy újabb példányokat kapjunk a partner állatkertektől, de ahhoz is, hogy szaporítani tudjuk őket

– mondta az igazgató. Megtudtuk, hogy a télen védelmet, nyáron megfelelő helyet biztosító épület az elefántoknak és zsiráfnak helyet adó létesítmény mellett lenne. Megépítéséhez szükség van költségvetés-kiegészítésre, versenytárgyalásra, amelyen kiválasztják a kivitelezőt. Az igazgató bizakodó, hogy még idén neki tudnak fognak a munkálatoknak, s jövőre költözhetnek az afrikai növényevők.

{A}

Szakképzett elsősegélynyújtó

Jelenleg a marosvásárhelyi állatkertben nincs egy elsősegélynyújtó szoba, sem szakképzett személyzet ehhez. Pedig egy ilyen nagy létesítményben könnyen megtörténik, hogy a futkorászó gyermekek elesnek, meghorzsolják magukat, s szükségük van egy kis fertőtlenítésre, sebtapaszra. Horatiu Gorea elmondta, hogy

egy új nagyobb és modernebb illemhelyet és egy elsősegélynyújtó szobát szeretnének létrehozni.

Fotó: Gálna Zoltán

Jelenleg csak a majmoknál és az elefántházban van mosdó, s ez nagyon kevés a látogatók számához képest, szükség van egy újra. Ezt a tervüket is elfogadta a helyi tanács, s remélik, hogy idén ennek a munkálatnak is nekikezdhetnek. „Az új illemhelyre, már 15 éve szükség lett volna, most reméljük minél előbb sikerül elkészíttetni, s ezzel lekerülhetjük, hogy sorba kelljen állni a meglevőknél.”

A marosvásárhelyi állatkertben egyébként egy felnőtt belépőjegy 20 lejbe kerül, a gyerekek és nyugdíjasok 5 lejért léphetnek be, s lehet családi jegyet is váltani, ami két gyerek és két felnőtt esetében 45 lej, két felnőtt és 3-5- gyermek esetében 50 lej.