Találkozások ünnepe a zöld gyepen

Gergely Imre 2018. augusztus 13., 09:03

Az öregfiúk szerepe, hogy élő példa legyenek: a fiatalok láthassák, érdemes rendszeresen edzésre járni, komolyan dolgozni, mert meglesz az eredménye. Veteránok és reménységek találkozása volt ezúttal is a gyergyói foci ünnepe.

Remek hangulatban zajlott az öregfiúk találkozója a pályán és azon kívül is. Fotó: Jövő FC

Gyergyószentmiklóson több mint 150 gyermek focizik rendszeresen, és remélik, hogy ez a szám folyamatosan nőni fog – hangzott el a labdarúgók ünnepének megnyitóján. Az esemény egyik célja is ez, hogy legyen egy közösség, amihez jó tartozni. Szombaton és vasárnap a lelátó és a gyep is benépesült.

{A}

Emlékek és tanulságok

„A foci tanított meg, arra, hogy türelmes legyek, figyeljek a csapattársamra, próbáljam meg kitalálni az ő gondolatait is. A közös cél összefogást, és ez közös sikereket, győzelmeket hozott. Az összefogás pedig megkönnyítette a vereségek felemelt fejjel való elviselését. Ha nem sportoltam volna, biztos rosszabb lennék, mint amilyen vagyok” – szóltak Portik-Hegyi Kelemen plébános szavai, aki maga is sokáig aktív sportoló volt, 49 évesen még igazolt labdarúgóként szerepelt mérkőzéseken. 

Az emlékezés, a régi szép idők, sikerek felidézése jelenti a Gyergyói Fociünnep egyik évről évre megismétlődő és várt sajátosságát.

Itt volt ismét például Publik Antal, a Jövő ‘70-es évekbeli csapatának edzője, játékosa. Elérzékenyülten fogadta az akkori játékosai köszöntését. Habár vaskezűnek tartották, még mindig látható a tisztelet a ma már szintén nyugdíjaskorú öregfiúk részéről.

Publik Antalban ma is elevenen élnek a gyergyói évek emlékei Fotó: Jövő FC

„Mindig szívem csücske volt Gyergyószentmiklós, ahol igazából edzővé váltam” – fogalmazott Publik Antal, aki miután labdarúgóként és jégkorongozóként is román válogatottságig vitte, 1970 januárjától három éven át vezette a Gyergyói Jövő csapatát. Az első évben megmentette a kieséstől, aztán a 7., végül az 5. helyre ért el a C-ligában az akkori Jövő.

„Ekkor odamentem a vezetőséghez, akikkel mindig nagyon jó volt a viszonyom, és elmondtam, ennek a csapatnak már kevés a C liga, megérett a B ligára.

Csak két dolgot kértem: az addigi kevés prémium megduplázását és a napi ebéd mellett reggelit is. Korrektül elmondták, nem tudják teljesíteni. Ezt követően fogadtam el a Sepsiszentgyörgyi Oltul hívását

– emlékezi vissza Publik Antal. Vaskezű edző és csapattársként jó barát – jellemezte egy egykori játékosa.

Korosztályok összecsapásai

Az emlékezés persze nem csak a fehér asztalon és a lelátón zajlott, az öregfiúk a pályán is igyekeztek felidézni, hogy milyen is volt egykori aktív játékos pályafutásuk. Az esemény sikerét jelzi, hogy elegendő számú veterán focista összegyűlt ahhoz, hogy egy teljes pályán zajló mérkőzést tudjanak vívni. A „kékek” 5–1-re nyertek Csapár Tibor három találatával, valamint Portik Nándor és Balázs Árpád góljaival. A „fehérek” találatát Gál Ervin szerezte.

A színvonal és sebesség nem érhette el már azt, ami húsz, harminc vagy még több éve volt, de a lelkesedés, és a játék szeretete semmit sem változott. Megérdemelték a tapsot.

Több száz néző foglalt helyet a lelátón a másik szombati gálameccsen, ahol a jelenlegi Jövő FC a klubvezetők, edzők csapatával csapott össze. Viccesen azt is mondhatnánk, a mai gyermekek kíméletesek voltak, nem akarták megszégyeníteni a „feletteseket”, korrekt 4–4-es döntetlen született.

Öregfiúk a pályán. Lelkesen rúgták a bőrt Fotó: Jövő FC

A mai Jövő góljaiból kettőt Czimbalmas Áron lőtt, egy-egy pedig Răzvan Hofman és Flavius Cioata nevéhez fűződik. A vezetők csapatából az erre az alkalomra „átigazolt” Ilyés Károly, a Rákospalotai REAC utánpótlásedzője duplázott, mellette pedig Nagy Zsolt és Berecz Norbert találtak be. 

A fiatalokra is figyeltek

A gyergyói foci ünnepi hétvégéjén utánpótlás-mérkőzéseket is rendeztek. Az 2004–2005-es születésűek korosztályában rangos, nyolccsapatos tornát bonyolított le a Gyergyói Jövő. Ez vasárnap zárul. Az eredményeket hamarosan közöljük.