Kívül már teljesen megújult a marosvásárhelyi művészeti gimnázium épülete

Simon Virág 2018. augusztus 12., 17:37

Lebontották az évek óta állványok által borított marosvásárhelyi Művészeti Gimnáziumot, s újra teljes pompájában mutatkozik az épület. Csak külső felújítások zajlottak, de diákok és szülők, tanárok is remélik, hogy hamarosan sor kerül a belső javításokra, festésre is.

Fotó: Gálna Zoltán

A marosvásárhelyi Művészeti Gimnáziumban nyolcszáz diák tanul, s az elmúlt években többször szóvá tették, hogy nem megfelelőek a körülmények. A római katolikus egyház tulajdonában levő, de a vásárhelyi polgármesteri hivatal által használt épületegyüttesen hosszú évek óta nem végeztek nagylélegzetű munkálatokat.

A városháza arra hivatkozott, hogy nem az ő tulajdona az épület, az egyház képviselői pedig azt sérelmezték, hogy a város nem fizeti a szerződésben szereplő bérleti díjat, így nincs anyagi keretük a javításokra.

{A}

2012-ben az egyik amfiteátrumban beszakadt a tetőzet, de mivel vakáció volt, senki nem sérült meg. A nagy felháborodást kiváltó esemény után az épületrészt lezárták, s a diákokat más osztálytermekbe költöztették. Azután az épület tulajdonosa kicserélte annak az épületrésznek a tetőszerkezetét, és kijavította az amfiteátrumot is.

Közben felállványozták az iskola homlokzatát, amelyről vakolatdarabok potyogtak le. Évekig nem történt semmi, majd  idén nyáron nekifogtak az épület homlokzatának rendbetételéhez.

Bálint Géza a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébánia ügyintézője lapunknak elmondta, hogy egyelőre csak a külső tatarozásra, felújításra volt pénzalapja az egyháznak, de tervezik a belső munkálatok elkezdését is. Kiemelte, hogy sajnálatos módon

a  marosvásárhelyi polgármesteri hivatal nem fizeti rendszeresen a bérleti díjat, többször csak pereskedés útján tudták azt behajtani, így nincs pénzalapjuk, hogy most nekifogjanak a nagyobb belső munkálatoknak.

Az elmúlt években az egyik épületrész tetőszerkezetét és a szükséges belső munkálatokat végezték el és most a homlokzatot tették rendbe. Az ügyintéző kihangsúlyozta: tudják, hogy szükség van a belső munkálatokra is, de ezek elkezdésének az egyik feltétele, hogy az épületet használó város időben kifizesse a bérleti díjat.