Uralja a székely körversenyt a Team Novák

Székelyhon 2018. augusztus 10., 19:52

A Team Novák ukrán versenyzője, Andrij Bratascsuk nyerte meg a 12. Székelyföld Kerékpáros Körverseny Király etapját. A dobogóra két csapattársa, Nicolae Tanovițchii és Olekszander Prevar állhatott fel.

Fotó: Barabás Ákos

Óriási hőségben teljesítette pénteken a 12. Székelyföld Kerékpáros Körverseny mezőnye a viadal harmadik szakaszát, a 190 km-es Király etapot. Ötvenkét kerékpározó rajtolt el Székelyudvarhelyről, akik Parajd, Gyergyószentmiklós és Fenyéd érintésével érkeztek Csíkszeredába, de ez végül csak 45 sportolónak sikerült.

A székelyudvarhelyi rajt után azonnal megkezdődtek a támadások, Farkaslakánál közel másfél perc volt már az előnye az Andrei Cojanu (MSTina Focus), Maik van der Heijden (Destil) és Rosztiszlav Zsukovszki (Kőbánya) alkotta triónak, így ők hárman értek fel ebben a sorrendben elsőként a Kalonda-tetőre.

{A}

A szökevények Korondig két percre növelték a különbséget, ahol a holland versenyző nyerte a sprintet. Az élen állóknak négy és fél perc is volt az előnyük, ez a Bucsin-tetőn ugyan csökkent, de továbbra is két perc feletti maradt.

A Bucsin-tetőre Van der Heijden ért fel elsőként, a gyergyószentmiklósi sprintet pedig Andrei Cojanu nyerte.

Fotó: Beliczay László

A gyergyótekerőpataki vasúti átjárónál sorompót kapott a mezőny, egy személyvonat áthaladása miatt megállították a versenyt, ekkor a szökevények két percre voltak a mezőnytől, de a trió még egyben volt a Libán-tetőn, ahol Cojanu kerekezett elsőként.

A Libán-tetőről való ereszkedés közben a Bukaresti Steaua sportolója, Mihnea Adrian Cristian elesett,

őt a mentősök látták el a helyszínen, majd a csíkszeredai kórházba szállították, szerencsére nem súlyos a sérülése, csupán horzsolások tarkítják a testét.

A Team Novák három dobogósa a pénteki szakasz után: Tanovițchii, Bratascsuk és Prevar Fotó: Gábos Albin

A mezőny felgyorsult, Máréfalva után be is fogta a szökevényeket. Ezt követően a Team Novák kerékpárosai próbáltak elhúzni, de egy 15 fős boly hamar befogta őket. A Cekend-tetőre Prevar ért fel elsőként, a szentegyházi sprintet is ő nyerte meg, a Tolvajos-tetőn pedig a holland Alex Molenaar haladt át elsőként.

A szakasz végén az ereszkedést a Team Novák képviselői teljesítették a leggyorsabban, így ők hét másodperces előnnyel értek célba Csíkszeredában. A szakaszt Andrij Bratascsuk nyerte Nicolae Tanovițchii és Olekszander Prevar előtt.

Győzelmének köszönhetően Bratascsuk átvette a vezetést összetettben.

Hazai pályán a csíki csapat kerékpárosai. Együtt ünnepelték a nagy diadalt Fotó: Gábos Albin

Országúti kerékpár, Székelyföld Kerékpáros Körversenye, 2. szakasz (Király etap, 190,8 km, Székelyudvarhely – Parajd – Bucsin-tető – Gyergyószentmiklós – Tekerőpatak – Libán-tető – Szentegyháza – Tolvajos-tető – Csíkszereda (190,8 km): 1. Andrij Bratascsuk (ukrán, Team Novák) 4 óra 51:29 perc, 2. Nicolae Tanovițchii (moldáv, Team Novák) azonos idővel, 3. Olekszander Prevar (ukrán, Team Novák) azonos idővel ért célba, ... 31. Balázsi Lóránt (romániai, Team Novák) 8:03 perc hátrány, ... 33. Jehor Dementyev (ukrán, Team Novák) 8:03 ph, ... 36. Péter László (romániai, Team Novák) 8:03 ph.

Összetettben: 1. Andrij Bratascsuk 13 óra 42:57 perc, 2. Nicolae Tanovițchii 3 másodperc hátrány, 3. Olekszander Prevar 3 mph, 4. Kiss Gergely (magyar, Epronex – Bike Hungary) 1:24 ph, 5. Daniel Crista (román, Steaua) 3:35 ph, 6. Jordi van Loon (holland, destil-Parkhotel Valkenburg) 3:38 ph, ... 26. Jehor Dementyev 18:23 ph, ... 36. Balázsi Lóránt 22:02 ph, ... 42. Péter László 40:59 ph.

Szombaton két félszakasszal zárul az idei székely körverseny. Délelőtt 10 órától az egyéni időfutamot rendezik Csíkszentkirály és Büdösfürdő (10,2 km) között, délután 5 órától pedig a Csíkszereda – Csíkrákos – Szépvíz – Csíkszereda – Csíkszentkirály – Csíkszentimre – Tusnád – Csíkszentmárton – Csíkbánkfalva – Csíkszentlélek – Csíkszereda útvonalon halad a mezőny, majd Csíkszereda utcáin köröznek. A félszakasz hossza 143,3 km.

Útlezárások

A Büdösfürdő felé vezető 123D jelzésű megyei úton teljes útlezárásra kell számítani szombaton 10 és 13 óra között. Szombaton délután 5 órától a mezőny áthaladása során Csíkszeredában előbb 5–10 perces forgalomkorlátozás, majd teljes útlezárás lesz. 17 órakor a Temesvári sugárút – Nagyrét utca – Taploca utca útvonalon, 17.45 körül pedig a Taploca utca – Márton Áron utca – Decemberi forradalom utca – Temesvári sugárút – Vár tér – Szász Endre utca – Hóvirág utca – Brassói út szakaszon lesz forgalomkorlátozás.

Ezt követően, 18.30 és 20.30 között teljes útlezárás lép érvénybe a következő útvonalon: Szabadság tér – Temesvári sugárút – Vár tér – Szász Endre utca – Puskaporos utca – Tudor Vladimirescu utca – Testvériség sugárút – Hunyadi János utca – Szék útja – Nagymező utca – Taploca utca – Márton Áron utca – Decemberi forradalom utca – Temesvári sugárút – Szabadság tér.

A szervezők és a versenyzők idén is számítanak a városlakók megértésére a verseny biztonságos lebonyolítása érdekében elkerülhetetlen útlezárások miatt.