Tanácsok, amiket érdemes megfogadni a kánikula idején

Pethő Melánia 2018. augusztus 10., 15:51

Maradjanak a házban, lehetőleg egy légkondicionált vagy ventilált helyiségben és pihenjenek! – többek mellett ezt tanácsolja kánikula idejére a Hargita megyei tűzoltóság. Szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményükben óvintézkedésekre hívják fel a figyelmet.

Fotó: Barabás Ákos

„A napozást, különösen a csúcsidőnek számító déli órákban, lehetőleg kerülni kell. Ha mégis kimennek, néhány óvintézkedés nagyon jól fog” – olvasható a közleményben. A napfürdőzésre vonatkozó tanácsok között a védőeszközök (kalap, ernyő, napvédő krém) használatát említik, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy

10 és 18 óra között ajánlott korlátozni a napozást. A szabadban végzett tevékenységeket is csak a reggeli és esti órákban javasolják.

Az öltözködés tekintetében azt tanácsolják, hogy minél vékonyabb, könnyű, hosszú, világos színű, lehetőleg természetes anyagokból készült ruhaneműt öltsünk magunkra, és viseljünk UVA és UVB szűrővel ellátott napszemüveget.

{A}

Helyes táplálkozás kánikula idején

Kánikulában napi 4-6 liter folyadék fogyasztása ajánlott, ugyanakkor egyáltalán nem javasolt alkoholos vagy nagyon édes italokat és sok kávét inni.

A nehéz, zsírokban gazdag és forró ételek fogyasztása sem javasolt ilyenkor. „Pótolják a sót és az ásványi anyagokat: ezek általában kiürülnek az izzadsággal. Fogyaszthatnak sportolóknak szánt különleges italokat, amelyek pótolják a szervezetben a sót és ásványi anyagokat” – áll a közleményben.

Nem javasolt a napon való tartózkodás

A hűvösben eltöltött néhány óra segíti szervezetünket, hogy hidegebb maradjon, amikor visszatérünk a magasabb hőmérsékletre, ezért javasolt, hogy a forró napokon minél több időt töltsünk légkondicionáló vagy ventiláló berendezésekkel felszerelt helyiségekben. A hűsölés tusolással, testhőmérsékletnél nem melegebb vízben való fürdőzéssel is elérhető.

A nap legmelegebb időszakaiban nem ajánlott nehéz fizikai munkát végezni.

Ha a mezőn dolgoznak, keressenek egy árnyékos helyet és kerüljék a napfényt 10 és 18 óra között. Kerüljék a rövid időn belüli nagy hőmérséklet-változásokat, vagyis ne menjenek nagyon alacsony hőmérsékletből magas hőmérsékletre” – olvasható a tanácsok között.