Betelt a pohár: Árus Zsolt már a diszkriminációellenes tanácsot is bepanaszolta

Pethő Melánia 2018. augusztus 10., 14:12

Hivatali visszaélés miatt a legfőbb ügyészségnél panaszolta be az Országos Diszkriminációellenes Tanács vezetőtanácsát és egy alkalmazottját Árus Zsolt. Egy, a tavaly április óta húzódó ügye késztette erre a lépésre.

Árus Zsolt újabb keresetet indított a legfőbb ügyészségen Fotó: Pinti Attila

Az előzményeket sajtótájékoztatón ismertette Árus. Mint mondta, 2017 áprilisában zaklatás vádjával tett panaszt magánszemélyként Dan Tanasă ellen a diszkriminációellenes tanácsnál, jelezvén, hogy

Tanasă, a blogján és a Facebook-oldalán folyamatosan uszít a magyarok ellen, hazudozik, félremagyaráz és belemagyaráz.

Határozatra a törvényben előírt 90 napon belül számított, de még egyszer egy ennyi idő elteltével sem kapott semmiféle hivatalos közlést az ügyben. „Vártam további két hetet, majd írásban érdeklődtem a panaszom sorsáról, amire kaptam egy semmitmondó választ, miszerint a megoldása folyamatban van.

Ez a folyamat csak nem akart véget érni, így tavaly decemberrel kezdődően havonta bár egyszer érdeklődtem, összesen kilenc alkalommal, anélkül hogy válaszra méltattak volna.

Mint köztudott, bármely intézmény köteles minden megkeresésre 30 napon belül válaszolni, de ez a diszkriminációellenes tanácsot különösebben nem zavarta, hallgattak kitartóan” – mondta Árus.

{A}

„Komoly gondok vannak a tanács körül”

Idén februárban személyesen érdeklődött a bukaresti intézménynél. Azt a választ kapta, hogy az ott dolgozók a meggyűlt munka miatt nehezen birkóznak meg a feladatokkal, ugyanakkor ígérték, hogy legkésőbb áprilisban kézhez fogja kapni panasza ügyében a határozatot. A magyarázkodás Árusban kérdést vetett fel: számszerűsítve mit takar a „meggyűlt munka”? Közérdekű adatigénylést nyújtott be a diszkriminációellenes tanácshoz, amire választ is kapott. Az ebben közöltekre hivatkozva vonta le a következtetést:

komoly gondok vannak a tanács körül, hisz a 90 napos határidőt gyakorlatilag soha nem tartják be, sőt, az egy év alatt regisztrált panaszok kevesebb mint negyven százalékát sikerült elbírálniuk 14 hónap alatt, a meghozott határozatoknak pedig alig több mint felét szövegezték meg és küldték el a feleknek.

Ez a »pillanatkép« elég egyértelműen azt vetíti előre, hogy az elmaradások évről-évre csak szaporodni fognak, a megoldatlan panaszok lassan-lassan maguk alá temetik az egész intézményt, ha nem kezdenek el fürgébben dolgozni, vagy nem bővítik lényegesen a létszámot.” A csigatempó – amint Árus fogalmaz –

hátrányos helyzetbe juttatja a panaszost, ugyanakkor megadja a lehetőséget a bepanaszoltnak, hogy tovább végezze kártékony tevékenységét.

„Ha a tanács rendesen végezné a dolgát, akkor maximum három hónapon belül döntést hozna, s az illető már kotorászhatna is a zsebében. S ha tisztességesen mérné fel a helyzetet, s nem a minimális büntetést szabná ki, hanem bár a kiszabhatónak a tizedét, akkor hamar el lehetne venni az ilyen bajkeverők kedvét” – fejtette ki Árus.

Kiszivárogtatott információk?

Tanasă elleni panasza ügyének követése során, Árus egy másik súlyos gondot is felfedezni vélt a tanács működésében. Úgy sejti, hogy

az intézménytől információkat szivárogtatnak ki, így hozva lépéselőnybe a bepanaszolt feleket.

Őt legalábbis erre engedi következtetni egy tény. „Márciusban Tanasă a Facebook-oldalán közzétett egy dühös bejegyzést, miszerint arról értesült, hogy a tanács elmarasztalta, és 2000 lej büntetés kifizetésére kötelezte őt. Hogy ez igaz-e nem tudom, mert jómagam további öt hónap múlva sem kaptam semmiféle tájékoztatást, de hajlok arra, hogy elhiggyem. Tehát itt van egy újabb gond: a tanácsnál olyan alkalmazottak vannak, akik a bepanaszoltaknak, a gonosztevőknek súgnak.

Aki megteszi azt, hogy egy ilyen alakot tájékoztat az ellene meghozott határozatról, az miért ne tenné meg azt is, hogy még határozathozatal előtt tippeket ad neki a védekezésre?

– fogalmazott Árus.

Hivatali visszaélés a panasz

Az említettek miatt, illetve azért, hogy máig nem született határozat a 2017. április elején jelzett panasz ügyében, Árus múlt hónap közepén

levélben jelezte a diszkriminációellenes tanácsnak, hogy ha hónap végéig nem kapja kézhez a határozatot, akkor panaszt tesz a tanács ellen az ügyészségen hivatali visszaélés miatt.

„Hisz a tényállás világos: hibásan végzik a törvényben előírt tevékenységüket, s ennek eredményeképpen nekem a jogaim sérülnek.”

Levelére nem érkezett semmiféle reakció. Bukarestben járva, ismét személyesen próbált érdeklődni az intézménynél, ahol a titkárnő arról tájékoztatta, hogy aki a határozat megszövegezéséért felel, szabadságon van. „Itt telt be nekem a pohár” – ecsetelte Árus. Közölte, a diszkriminációellenes tanács ellen büntetőpanaszt fogalmazott meg és postázott a legfőbb ügyészséghez címezve.

Hadd lássuk az ügyészség miképpen fogja ezt a kristálytiszta helyzetet kimagyarázni. Mert hogy ki fogja, arra nagy összegben mernék fogadni, elvégre Romániában élünk, és volt időnk kiismerni ezt az országot

– fogalmazott.