Barokk koncertek csíki templomokban

R. Kiss Edit 2018. augusztus 10., 11:34

Három csíki templomban ad barokk hangversenyt hétvégén a csíkszeredai Concerto Spiralis együttes.

Az épített örökségre is fel akarják hívni zenéjükkel a figyelmet. Archív Fotó: Ádám Gyula

A Hargita Megyei Kulturális Központ és a megyei önkormányzat társszervezésében zajló koncertsorozat Madéfalván kezdődik, a Szent Anna kápolnában szombaton este hét órától lépnek fel a művészek.

Csíkdelnén a Szent János templomban vasárnap délután öt órától, Csobotfalván, a Szent Péter és Pál templomban pedig hétfőn este hét órától csendülnek fel a barokk dallamok. A kulturális központ tájékoztatása szerint

az egykori Csíkvármegye templomaiban szervezett hangversenysorozat célja felhívni a figyelmet a térség épített örökségeire, eljuttatni a minőségi régizenét a vidéki emberekhez is.

{A}

„A műsor javarészt 17. századi északolasz barokk muzsikából áll. A koncerten olyan dallamok szólalnak majd meg, amelyeket annak a kornak a slágereinek is nevezhetnénk, mert egy jól ismert és közkedvelt stílus volt ez, amelyet egész Európában, többek közt a magyar nemesi udvarokban is játszottak" – ajánlják a hangversenyeket.

A Concerto Spiralis együttes tagjai: Hunyadi Koppány – barokk hegedű, Gárbor Előd – barokk hegedű, brácsa, Orgován Csenge – barokk hegedű, Lachegyi Anna – viola da gamba, Lázár Zsombor – barokk cselló, Tóth Vajna Zsombor – csembaló és Benkő Mihály – lant. A hangversenyekre a belépés ingyenes.