Modernizálás és átalakítás előtt a csíkszeredai rendelőintézet épülete

Molnár Rajmond 2018. augusztus 10., 09:14

Modern diagnosztikai központtá alakítják át a csíkszeredai járóbeteg-rendelőintézet (poliklinika) épületét néhány éven belül, ahol a kórházi ambulancia kapna majd helyet. A korszerűsítés fő célja, hogy minőségibb egészségügyi szolgáltatásokat nyújtsanak a pácienseknek.

Fotó: Sándor Csilla

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ügykezelését végző megyei önkormányzat munkatársai jelenleg is dolgoznak azon a pályázaton, amellyel a rendelőintézet épületének felújítására, illetve külső-belső átalakítására szánt európai uniós alapokat kívánják lehívni – tudtuk meg dr. Konrád Judittól. A megyei sürgősségi kórház menedzsere elmondta, várhatóan szeptember folyamán nyújtják be a pályázatot, amelynek pozitív elbírálását követően kezdődhet el tényleges tervezés, majd az ezzel járó munkálat.

„Régi épületről lévén szó, elsősorban annak szerkezetét kell megerősíteni, majd jöhetnek a külső és belső átalakítások.

A célunk, hogy a jelenleg a kórház alsó szintjén működő járóbeteg-rendelőket egytől egyig átköltöztessük a felújított épületbe, ahol a meglévőnél jóval modernebb orvosi műszerek, felszerelések kapnak majd helyet.

Fotó: Sándor Csilla

Miután ez megtörtént, a kórház alsó szintjén a napi bennfekvéses részleget alakítjuk ki. Emellett a saját laboratóriumnak is az új épületben szánunk helyet. Jelenleg nincs laboratóriuma a kórháznak, egy külső cég végzi el nekünk e szolgáltatásokat” – fejtette ki a menedzser. Hozzátette, a szóban forgó átalakítás egy nagy volumenű stratégia része, amely azt a célt szolgálja, hogy néhány éven belül elérjék a magas kompetenciájú kórházaknak járó kettes besorolást.

Tehermentesíti a főépületet

A rendelőintézet épületében jelenleg is több orvosi magánrendelő működik, amelyek a megyei tanácstól bérlik a felületet. Konrád Judit aláhúzta, a kórház, illetve az oda forduló páciensek érdekeit szem előtt tartva, az átalakítás kezdetekor ezek a rendelők valószínűleg el kell költözzenek. A kórházmenedzser szerint a beruházás nyomán egyrészt minőségibb ellátást tudnak majd nyújtani a pácienseknek, másrészt pedig tehermentesítik a kórházi főépületet, hiszen már régóta „kinőtték a jelenlegi méreteket”. Arról, hogy pontosan mikor is kezdődhetnek el a munkálatok, még nem rendelkeznek pontos információkkal – közölte kérdésünkre Konrád Judit.

{A}