Kevés frissen végzett jelentkezik munkakeresőként

Dósa Ildikó 2018. augusztus 09., 15:48

Egyre kevesebb frissen végzett jelentkezik be munkakeresőként: míg 2016-ban Hargita megyében 840-en regisztráltak a munkaerő-elhelyező ügynökségnél, idén már csak 420 középiskolát végzett fiatal került nyilvántartásba.

Nem motiválja a középiskolát végzetteket az állami támogatás. Képünk illusztráció Fotó: Kristó Róbert

Július végéig jelentkezhettek munkakeresőként a Hargita megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző Ügynökségnél azok a fiatalok, akik ebben az évben fejezték be középiskolai tanulmányaikat ahhoz, hogy fél éven keresztül megkapják a havi 250 lejes állami támogatást.

A határidő végéig mindössze 420 végzős regisztrált, fele annyi, mint két évvel korábban, közülük pedig 149-en Székelyudvarhely környékéről

– tudtuk meg Jánó Edittől, az ügynökség vezetőjétől. Arra vonatkozó adat még nincs, hányan álltak munkába közülük. Újdonságnak számít, hogy

azok, akik a nyilvántartásba vételt követő 60 napon belül munkába állnak, 1500 lej jutalomban részesülnek, mely összeg felét az alkalmazás pillanatában, másik felét pedig egy év letelte után kapják meg.

Az állam ezzel igyekszik arra sarkallni őket, hogy legalább 12 hónapig kitartsanak ugyanazon a munkahelyen.

{A}

A vállalkozókat is ösztönzik

Múlt hónap elejétől

két és félszeresére, 900 lejről 2250 lejre emelte a kormány a támogatási összeget azon munkaadók esetében, akik frissen végzetteket alkalmaznak.

Az összeget egy évig folyósítják azzal a feltétellel, hogy a munkaadó 18 hónapig nem bonthatja fel az alkalmazott munkaszerződését. Év elejétől július 9-éig, amikortól érvénybe lépett a módosítás, Hargita megyében 135 munkaadó igényelt támogatást. „Július 9. után, mióta megnőtt a támogatás összege, öt kérést iktattunk, de még nem kaptuk meg az alkalmazási normákat, ezért nem is nagyon reklámoztuk a változást” – jegyezte meg az ügynökség vezetője.