Orbán Lászlóra emlékeznek

Kömény Kamilla 2018. augusztus 09., 15:09

Görbepatakán és Kolozsváron is megemlékeznek Orbán László pap halálának 10-ik évfordulóján.

A halk szavú, tisztelettel és szeretettel teli egyetemi lelkész, Orbán László. Archív

Tíz éve, augusztus 9-én hunyt el Orbán László kolozsvári egyetemi lelkész, aki korábban Gyimesfelsőlokon és Csíkszentgyörgyön is szolgált. A lelkipásztor a Duna-deltánál táborozott egyetemistákkal, amikor egy fiatalt kellett kimenteni a vízből.

Vízbe ugrott, az egyetemistát sikerült megmentenie, ő maga azonban vízbe fulladt. Kolozsváron temették el.

Feleleveníteni az emlékeket

Orbán László égi születésének 10-ik évfordulójára emlékezve szerveznek Orbán Laci-emléknapot Görbepatakán szombaton. A csíki szervezők célja az együttlét, a találkozás, a lelki töltekezés, a régi emlékek felelevenítése, megosztása. Ennek tükrében pedig

mindenkire számítanak, akit bármilyen emlék, élmény fűzött Laci tisztihez Gyimes völgyétől Csíkszentgyörgyön, Rómán, Gödemesterházán át Kolozsvárig.

Várják azokat, akikkel közösen gyermektáboroztak, ifjúsági táboroztak, valamint a táborozók szüleit, nagyszüleit, akik szívesen jöttek mindig a közös programokra, továbbá az egyetemistákat, KEL-eseket, GIM-eseket, Gátkötőket és mindazokat, akik úgy érzik ott a helyük a varázskunyhó körül Görbepatakán − olvasható a Facebook-esemény leírásában.

A görbepataki program

Az emléknap tervezett programját is közzétették, amely a következőképp alakul: tíz órára várják a megemlékezőket a görbepataki varázskunyhóhoz, majd közös játékokon lehet részt venni. Ezt követően szentmisét mutat be Csont Ede tusnádi plébános. A program tanúságtételekkel folytatódik, majd közös piknik, szalonnasütés lesz az otthonról hozott kosarakból. Persze

lehetőség nyílik majd szabad beszélgetésekre is, múltról, jelenről, jövőről egészen este hét óráig, amikor is lezárják az emléknapot.

Kolozsváron is megemlékeznek

Az Orbán László Baráti Kör is találkozóra hívja mindazokat, akik ismerték a halk szavú, tisztelettel és szeretettel teli egyetemi lelkészt, Orbán Lacit (1969-2008). Hívnak mindenkit, hogy osszák meg a neki köszönhető élményeinket Kolozsváron. A csütörtöki megemlékezés programja: 18 órakor találkozás a Házsongárdi temető bejáratánál, hét órától ünnepi szentmise az egyetemi/piarista templomban. Azt követően pedig kötetlen beszélgetésbe lehet bekapcsolódni a Kolozsvári Egyetemi Lelkészség (KEL) felső termébe (Egyetem utca 5. szám).