A rektor az ország legjobb orvosi egyetemét vizionálja a MOGYE-ban

Szucher Ervin 2018. augusztus 09., 13:47

Nem igaz, hogy a vásárhelyi orvosi egyetem magyar oktatói elleneznék intézményük egyesítését a Petru Maior Egyetemmel, mindössze néhányan beszélnek a többiek nevében – jelentette ki Leonard Azamfirei rektor. Szerinte az egyesítés révén a MOGYE az ország legjobb orvosi egyetemévé válhat.

Hallgatók a MOGYE-n. Megsokszorozódhat a számuk. Archív Fotó: Beliczay László

Leonard Azamfirei tudomása szerint a két egyetem egyesítése a lehető legjobb úton halad: mindössze egy, az oktatási minisztérium működését és felépítését érintő kormányhatározatra van szükség. Amennyiben ez megszületik, a szaktárcának nincs más feladata, mint hogy vegye tudomásul a MOGYE és a Petru Maior egybeolvadását – állítja a nagyobbik egyetem rektora. Saccolása alapján

az új felállás 2019. október elsejére várható.

Azamfirei nem tud arról, hogy a magyar tagozat ellenezné a két felsőfokú tanintézmény egyesítését. „Semmiféle ellenállás a magyar tagozat részéről nincs, mindössze néhány tanügyi káder beszél a többi nevében” – szögezte le a rektor a Punctul című hetilapnak.

A Leonard Azamfirei által állítottakkal szemben a tavasszal meghozott szenátusi döntésen a magyar tagozat egyetlen képviselője sem vett részt, távolmaradással kívánva nyomatékosítani a közösség véleményét.

Az oktatók egy tiltakozó levelet is megfogalmaztak, melyben kifejtették aggályaikat a román többség által eldöntött lépéssel kapcsolatban.

Később a tanárok és diákok ugyan elzárkóztak a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület utcai tüntetésein való részvételtől, azonban jogi útra terelték az ügyet. Közben a romániai magyar politikai alakulatok, civil és szakmai szervezetek is egyértelművé tették: a magyar oktatás elsorvasztásával járhat a két intézmény fúziója. A számítások szerint az etnikai arányok teljesen eltolódhatnak, a magyarság 15 százalék alá süllyedhet.

A rektor úgy véli, a magyaroknak nem kell aggódniuk, a megerősödött egyetem a továbbiakban is megőrzi multikulturális formáját, mi több, újabb szakágakkal bővül. Azamfirei azonban nem tesz említést arról, hogy

az új szakágak, amelyeket a Petru Maior „hoz magával”, kizárólag román nyelven tanulmányozhatók.

Mint ahogy azok az új szakágak is, amelyek az utóbbi tíz évben kerültek be a MOGYE kínálatába.

{A}

Leonard Azamfirei továbbra is kitart korábbi véleménye mellett, miszerint a két egyetem összevonása erősíteni fogja az orvosit. Szerinte a MOGYE-nak megvan minden esélye, hogy a közeljövőben az ország legerősebb orvosi és gyógyszerészeti egyetemévé váljon.

A rektor a tízezer fölé duzzadó diáklétszámmal, a gyarapodó infrastruktúrával, a növekvő központi finanszírozással és az új szakok bevezetésével érvel.

A jelenlegi állás szerint a marosvásárhelyi egyetem mindössze B kategóriás felsőfokú oktatási intézménynek számít. A román diákság körében is főként azért oly népszerű, mert ide sokkal könnyebb bejutni, mint a bukaresti, kolozsvári, nagyszebeni vagy akár nagyváradi egyetemekre.

Fotó: Beliczay László

Azamfirei korábbi helyettese, a magyarellenes hangulat miatt időközben lemondott Szilágyi Tibor szerint azzal, hogy felduzzasztják a diákság létszámát, valóban megnő a központi finanszírozás, azonban az egy főre eső összeg változatlan marad. A volt rektorhelyettes úgy véli,

a két egyetem összeolvadása kizárólag a C kategóriás besorolású Petru Maior Tudományegyetem céljait szolgálja, nem az orvosiét.

Lapunk Szilágyi utódjának, Nagy Elődnek, illetve a tagozatvezető Szabó Bélának a véleményére is kíváncsi lett volna, a két professzor azonban elérhetetlennek bizonyult.

Katonai orvosi, immár angolul is

Az ősztől a román mellett angol nyelvű katonai orvosi oktatás is indul. A hadügyminisztérium és az egyetem egyezsége révén húsz helyet hirdettek meg, amelyre a felvételit szeptember 7-én szervezik. Az újabb lépéssel továbbra is csökken a magyar diákok aránya a MOGYE-n.