A marosvásárhelyi várban várnak újra a gitárdallamok

Szász Cs. Emese 2018. augusztus 08., 19:04

A szabadtéri koncert, a középkori vár mindig valami pluszt ad az amúgy is különleges hangulatú gitárkoncerteknek – aki nem tapasztalta meg ezt kedden este a Harmonia Cordis Gitárfesztivál nyitónapján, annak csütörtökön érdemes még a várba sétálni.

Akár a fűben ülve is lehet követni a koncerteket Fotó: Gálna Zoltán

A marosvásárhelyi vár egyik sarkában kapott helyet a színpad, ahol csütörtök este is zenélni fognak a klasszikus gitárfesztivál neves fellépői, a fesztivál apropóján azonban megtelt az egész vár kedden este. Nemcsak a színpad elé helyezett székeken ültek az érdeklődők, hanem a várbeli vendéglátó egység terasza, a padok és körös-körül a zöld fű is megtelt emberekkel, akik családdal vagy épp társasággal érkeztek jó zenét hallgatni, kikapcsolódni. És a Harmonia Cordis Gitárfesztivál koncertjein erre van is lehetőség: kedden este például többek közt az a világhírű Rosenberg Trio lépett fel, amely még sosem járt Romániában.

Különlegességre a csütörtöki nap folyamán is számíthatunk: előbb flamenco, és dzsesszzene szól, majd egy kvartett muzsikál a várbeli színpadon.

A koncertek sorát a magyarországi Girán Péter nyitja,

aki nyolcéves korában kezdett gitározni, nagybátyja befolyására. 2005-ben vett részt először versenyen, alig három évvel az után, hogy elkezdett játszani a hangszeren, és rögtön első díjat is nyert a saját korosztályában. Azóta számos díjat nyert hazai és nemzetközi versenyeken: az elmúlt két évben három nemzetközi verseny első díjazottja volt.

Húszévesen vált ismertté a nagyközönség előtt, a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor által.

Sokan családdal látogatnak el a koncertekre Fotó: Gálna Zoltán

Az oroszországi Nicita Boldyrev dzsesszmuzsikával örvendezteti meg majd a várba látogatókat. A moszkvai születésű művész 2012-ben diplomázott a Nemzeti Klasszikus Zeneakadémián, gitárszakon. Érdemes tudni például, hogy

2001-ben a Rekordok Könyvébe is bekerült Nicita Boldyrev mint „az a személy, aki a leggyorsabban sajátította el a gitárrepertoárt.

Amúgy művészetében ötvözi a klasszikus zenét a dzsesszzenével és az akusztikus fingerstyle stílussal.

{A}

Az est második felében a Radu Vâlcu kvartet muzsikál majd. Radu Vâlcu Románia egyik legkiemelkedőbb fiatal gitárművésze. Három kiváló zenésszel együtt, Răzvan Florescuval (ütőhangszerek), Mihai Balabașsal (hegedű) és Andrei Petrachéval (zongora) egy különös koncerttel várják a közönséget,

előadásukban a latin-amerikai ritmusokat és a román népzenét ötvözik a kortárs és dzsesszzenével.

Emmanuel Séjourné, Mathias Duplessy, Chick Corea zeneszerzők nagy hatással voltak a fiatal kvartettre, amely dinamikus és látványos előadásokkal fogja meg a közönséget.

A marosvásárhelyi várból érdemes átsétálni majd a G. Caféba is, ott folytatódik a gitárfesztivál, zenél Cristian Gheorghiu és Moldován András.