Medvére figyelmeztetnek a népszerű piknikezőhelyen

Simon Virág 2018. augusztus 08., 18:31

Marosvásárhelyen, a somostetői játszóteret megkerülő futópálya közelében található fákon jelentek meg a figyelmeztető feliratok: Vigyázat, medve által látogatott terület. A somostetői erdőben idén többször láttak a szaladók, kerékpározók, túrázók nagyvadat, és a feliratok ezért kerültek ki.

A túrázók hetente jelzik, hogy medvét láttak Fotó: Haáz Vince

A hegyimentő-szolgálat vezetője, Kovács Róbert szerint hetente jelzik nekik azok, akik a környéken kijelölt turistaútvonalakat használják, vagy a jeddi kerékpárúton bicikliznek, hogy medvét láttak. Mindeddig nem okoztak különösebb gondot a nagyvadak, nem bántottak senkit. A szakember azt ajánlja,

semmiképp ne szaladjunk, sétáljunk, kerékpározzunk az erdőben fülhallgatóval a fülünkben, zenét hallgatva, mert úgy nem vesszük észre, ha közeledik valami, valaki felénk. Inkább csapjunk mi magunk zajt,

időközönként kiabáljunk, a bokrokat, fákat egy bottal ütögessük meg, mert akkor nagyobb a valószínűsége, hogy nem találkozunk medvével. Ajánlott, hogy ketten-hárman közlekedjünk az erdőben, és ne magányosan.

Idén májusban jelezték elsőként a kirándulók, hogy medvét láttak a somostetői erdőben, valamint a jeddi és a székelybósi határban. Júniusban egy marosvásárhelyi udvarra ment be egy bocs, ezt kamera rögzítette, de kárt nem okozott.

{A}