Többféle sztrájkkal próbálkoztak, de hiába – eljött a munkabeszüntetés ideje

Széchely István 2018. augusztus 08., 19:05

Főként a bérekkel kapcsolatos elégedetlenségek miatt általános sztrájkba léptek szerdán az ifjúsági és sportminisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények alkalmazottai. A gyerekekre való tekintettel Hargita megyében az ifjúsági igazgatóság által szervezett táborokat nem szakítják meg.

Nem borul a nyári program. Az igazgatóság gyerektáborait nem függesztik fel. Képünk illusztráció Fotó: Lukácsi Lehel

Az ország többi megyéjéhez hasonlóan Hargita megyében is általános sztrájkba léptek szerdán az ifjúsági és sportminisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények – a megyei ifjúsági és sportigazgatóság, a sportklubok és sportkomplexumok – alkalmazottai.

Itt vagyunk az igazgatóságon, viszont nem dolgozunk

– közölte a tiltakozásról Koronka Sándor, a szaktárcához tartozó intézmények alkalmazottait tömörítő szakszervezet (SNST) egyik Hargita megyei megbízott képviselője. Elmondta, mivel az érdekvédelmi tömörülés viszonylag új, nincs még megyei vezetője, csak két megbízott képviselője, a sportminisztériumhoz tartozó megyei intézmények dolgozói pedig kisebb szakszervezeti csoportosulásokba tömörülnek, ezért

nem is tudják, pontosan mennyien vesznek részt a munkabeszüntetéssel járó általános sztrájkban.

Kifejtette viszont, hogy a Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság által szervezett, és éppen most zajló megyei táborokat nem szakítják meg, hiszen nem szeretnék, hogy éppen a gyerekeken csapódjanak le a sztrájk következményei. Így az igazgatósághoz tartozó villákban, ahol éppen gyerektáborok folynak, nem függesztették fel a munkát az alkalmazottak.

{A}

Koronka Sándor becslése szerint ötvennél valamivel kevesebben lehetnek megyeszerte az általános sztrájk résztvevői. Közéjük tartoznak az igazgatóság munkatársai, a sportklubok egy része, például a Csíkszeredai Sportklub alkalmazottai, valamint a marosfői sportkomplexum és a hozzá tartozó villák dolgozói.

Minden minisztériumban és az alárendelt intézményeikben emelték a fizetéseket, az ifjúsági és sporttárca esetében viszont nem

– vázolta az általános sztrájk okát az érdekvédelmi tömörülés megyei képviselője. Hozzáfűzte, Szilágy megyében még pert is nyert a szakszervezet ez ügyben, ám még így sem tudták elérni, hogy megemeljék az alkalmazottak bérét.

„Az általános sztrájk egy hosszabb folyamat része. Korábban volt már japánsztrájk és figyelmeztető sztrájk is, de nem kaptunk megfelelő választ, sőt, semmilyent, ezért van most teljes munkabeszüntetés egy napra, és várjuk, hogyan alakul ez tovább” – fogalmazott az általános sztrájkhoz vezető előzményekről a szakszervezet Hargita megyei képviselője.

Béregyenlőtlenségek

A szakszervezet által szerdán kiadott közleményben 15 pontban szedve foglalták össze az ágazatban dolgozók elégedetlenségeit, egyebek közt azt, hogy a minisztérium alárendeltségébe tartozó intézményekben ugyanazon funkciók esetében eltérők a fizetések, az alkalmazottak 70 százaléka 1300 lejes nettó bérért dolgozik funkciótól és végzettségtől függetlenül, nem kapnak pótlékot a régiségért, sőt, előfordul, hogy az új alkalmazott nagyobb fizetést kap, mint a több év régiséggel rendelkező. Nehezményezik továbbá azt is, hogy az alapbéren kívül semmilyen, törvény által előírt pótlékot nem kapnak, és üdülési jegyet sem kapnak a szaktárca alárendeltségébe tartozó intézmények egy részében az alkalmazottak. Andy Nagy, az országos szakszervezet vezetőjének bejelentése szerint addig folytatják a munkabeszüntetéssel járó általános sztrájkot, amíg elérik a bérekkel kapcsolatos követeléseik teljesítését.