Most pénzt is lehet nyerni egy műemlékkel készült szelfivel

Antal Erika 2018. augusztus 08., 16:02

A Maros megyében található kulturális örökség fényképeken történő megörökítésére ösztönöz a Sharing Heritage elnevezésű fotópályázattal a Maros megyei önkormányzat, a Maros Megyei Múzeummal és a Visit Mures Egyesülettel közösen.

A segesvári vár is a Világörökség részét képezi Fotó: Gálna Zoltán

A Kulturális Örökség Európai Napja alkalmából meghirdetett pályázaton két kategóriában lehet részt venni: szelfi egy műemlékkel, illetve Maros megye szellemi és tárgyi kulturális öröksége.

Az első kategóriában a pályázónak egy önarcképet kell készítenie valamely Maros megyei, a nemzeti örökség részét képező műemlék épületével.

{A}

Például szelfit készíthet kastéllyal, várral, toronnyal, templommal, emlékházzal, múzeummal, vagy palotával. A lényeg az, hogy a felvételen jól felismerhető, azonosítható legyen a fotózott épület. A második kategóriában a fényképek bármilyen részt kiemelhetnek, ami Maros megye szellemi és tárgyi örökségéhez tartozik – műemléképületeket, azok sajátosságait, néphagyományokat, népszokásokat, népviseleteket.

A pályázatra beküldött fényképektől mindkét kategóriában szakemberekből álló zsűri dönt, kiválasztva 30 fotót.

Maros megyében több mint 1000 műemléket tartanak nyilván, amelyek a Kulturális Minisztérium által kiadott, Románia történelmi műemlékeinek listáján is szerepelnek. Romániában itt található legtöbb kastély és vár – tájékoztatott a megyei tanács sajtóosztálya, arra is felhíva a figyelmet, hogy ezek közül kettő, a segesvári vár és a szászkézdi parasztvár az UNESCO Világörökség részét képezi.

Ilyen gazdag örökség tulajdonosaiként úgy véljük, szükség van a megyénk kulturális értékeit bemutató és tudatosító projektekre

– olvasható a felhívásban.

A pályázat beküldési határideje augusztus 31., a pályamunkákat szeptember 1. és 4. között bírálja el a zsűri, amely 5-én hirdeti ki az eredményt és 5. és 14. között közzéteszi és bemutatja a kiválasztott  fotókat.

A Sharing Heritage kiállítást a Kulturális Örökség Európa Napján, szeptember 15-én nyitják meg a Kultúrpalotában.

Mindkét kategóriában a díjazzák a három legjobbnak vélt pályamunkát, üdülést, de pénznyereményt is lehet nyerni majd.

További tudnivalók a versenyről, annak szabályzatáról és a részvételi feltételekről a palatul-culturii.ro, kulturpalota.ro, cjmures.ro weboldalakon olvashatók. 

Az Európa Tanács 2018. évi témaajánlata, a Megosztás művészete az örökségünk bemutatására, annak jelentőségére hívja fel a figyelmet. A Kulturális Örökség Európai Évében különös figyelmet fordít az európai örökség ismertetésére, annak közös vonásaira, értékeire, szellemiségére. Mindezt a lehető legmagasabb színvonalon, érdekesen, élmény-szerűen, akár művészi fokon. Az örökségelemekhez kötődő személyes és közösségi élmények megosztására buzdít mindenkit.

A Selfie egy műemlékkel kategória díjai:
I. díj: Egy kétszemélyre szóló hétvége a szovátai Maros Hotelben teljes ellátással, spa használatával.
II. díj: Egy kétszemélyre szóló belépő a marosszentgyörgyi Apolló Welnessközpontba, masszázsjeggyel.
III.díj. Egy kétszemélyre szóló romantikus vacsora a Haller Kastélyban.
A Maros megye anyagi és szellemi kulturális öröksége kategória díjai:
I.díj:  1500 lej
II.díj:  1000 lej
III.díj:   500 lej