APIA: visszafizetéskor jelezni kell az egyedi pénzügyi azonosító számot

Kömény Kamilla 2018. augusztus 08., 14:28

Ahhoz, hogy megfelelő helyre érkezzenek be az állattartóktól visszaigényelt támogatási értékek, utaláskor fel kell tüntetni a kincstári számlaszámhoz tartozó bukaresti Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség egyedi pénzügyi azonosító számát is.

A visszafizetési jegyzőkönyv bejelölt részében található az egyedi azonosító szám (Forrás: Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség)

Több mint hétezer állattenyésztő gazdától kell összességében mintegy egymillió eurót visszakérnie a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnek (APIA) Hargita megyében,

mivel egyes támogatási formákra hibásan számolták ki az állattenyésztőknek folyósított 2017-es juttatások mértékét.

Amint arról korábban írtunk, már elkezdték a kisebb értékekre vonatkozó visszafizetési jegyzőkönyvek kézbesítését, a gazdák dolgának megkönnyítése érdekében pedig a legfontosabb tudnivalókra is felhívta a megyei APIA vezetője, Haschi András a figyelmet. Kiemelte például, hogy a négy oldalas visszafizetési jegyzőkönyvekben fel vannak tüntetve a visszafizetendő két összeg és a kincstári bankszámlaszámok (IBAN) is, amire utalni kell azokat – ezek az utolsó oldalon, a 14. pontban találhatók: elöl a számlaszámok, utánuk zárójelben az azokra utalandó összegek.

A kapott jegyzőkönyvvel sem az APIA-t, sem az államkincstárat nem kell felkeresni, a kijelölt összegeket a gazdák saját számlájukról, esetleg postán keresztül utalhatják át a kincstári bankszámlaszámokra.

{A}

Fontos tudni

Mis Carmen, a megyei APIA aligazgatója egy újabb fontos tudnivalóra is felhívta a figyelmet: mivel az összegek a bukaresti APIA kincstári számlájára kell megérkezzenek, ezért

az utaláskor a bukaresti egyedi pénzügyi azonosító számot (románul: cod unic de înregistrare, CUI) is fel kell tüntetni a jegyzőkönyvben szereplő számlaszám mellett.

Ez amiatt fontos, mert a központi és a megyei APIA-k kincstári számlaszámai azonosak, a pénzügyi azonosító számaik viszont különböznek – így ezen szám feltüntetésével lehet elkerülni, hogy ne megfelelő helyre érkezzen a pénz. Az illetékes azt is hangsúlyozta, hogy

a bukaresti egyedi pénzügyi azonosító szám is megtalálható a jegyzőkönyvben, a számlaszámok utáni bekezdésben.

Erről a lényegi információról a bankokat is értesítette az aligazgató, de ugyanakkor arra kéri a gazdákat, hogy utaláskor ők is hívják fel erre a banki alkalmazottak figyelmét. Továbbá megjegyezte, akiktől esetlegesen a kiszabott összegeket már a megyei APIA számlájára utalták, azoknak sem kell aggódniuk, a kifizetési ügynökség elindítja a szükséges eljárást, hogy a megfelelő helyre érjenek az átutalt összegek.