Büntetnek, de tanácsot nem adnak

Simon Virág 2018. augusztus 08., 09:24

Bünteti a marosvásárhelyi helyi rendőrség azokat, akiket tetten érnek, hogy az építkezési hulladékot a szeméttárolóba, vagy más, nem kijelölt helyre viszik. A bökkenő az, hogy Marosvásárhelyen nincs egyetlen olyan hely sem, ahová el lehetne szállítani az építkezésből származó hulladékot.

Kijelölt hely híján az erdőszélekre viszik az emberek az építkezési hulladékot Fotó: Gálna Zoltán

Évek óta komoly gondot jelent az építkező, belső javításokat végző marosvásárhelyieknek, hogy hová vigyék, vitessék a munkálatokból származó hulladékot. Van, amikor csak pár csempedarabról, esetleg kagylóról van szó, de ablakcsere esetén, vagy nagyobb lélegzetű módosítások alkalmával fa és betondarabok maradnak kupacban a házak előtt, és nincs hová elszállítani. Arról nem beszélve, hogy előbb-utóbb minden háztartásból kikerülnek megunt és agyonhasznált, kicserélt kanapék, sőberágyak, asztalok, székek. Ez utóbbiakat még kis szerencsével ott lehet hagyni – ha ki tudtuk cipelni a lakásból, és van mivel elszállítani – a cigánysorokon, de ez sem a legjobb megoldás.

Büntet a rendőrség

A helyi rendőrség az elmúlt napokban több olyan személyt is tetten ért, akik nem a kijelölt helyre tették le a háztartási szemetet vagy az építkezésből származó hulladékot. A Petru Dobra utcában egy lakó fahulladékot és pillepalackokat hagyott a szemeteskukák mellett, a Szabadság utcában pedig nagy mennyiségű papírt dobott el valaki a laktanya sarkánál. A Kovászna sétányon faládákat és kartondobozokat vitt ki egy lakó a zöldövezetre.

Akiket tetten értek, 200 lejjel megbüntették, és kötelezték őket, hogy szedjék össze, illetve szállítsák el a szemetet.

Ioan Damaschin, a helyi rendőrség vezetője lapunknak elmondta, arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben ilyen eseteket látnak, értesítsék őket a 0265–250760-as vagy a 0734–567009-es telefonszámon, hogy a legközelebbi járőrcsapat a helyszínre siethessen.

Megkérdeztük a rendőrség vezetőjét, hogy hová szállíthatják az érintettek az építkezésből származó hulladékokat. Ioan Damachin azt mondta, hogy

ő erre nem tud megoldást,

de a városházán kedden egyeztettek ebben a kérdésben, mert az illetékesek keresik a megoldást.

{A}

A marosvásárhelyi városháza sajtószóvivője, Cosmin Blaga érdeklődésünkre elmondta, a polgármesternek van egy régebbi terve, ami jó úton halad, hogy megvalósuljon – egy építkezési hulladék tárolására alkalmas hely kialakítása a volt téglagyárnál.

Egyébként már többször próbálták megvásárolni a Dózsa György utcában lévő egykori téglagyár területének egy részét. Ám volt, amikor a helyi tanácsosok nem egyeztek bele, és volt, amikor a környezetvédelmi minisztérium nem adta meg a szükséges engedélyeket a tároló kialakításához.

Fotó: Gálna Zoltán

Cosmin Blaga elmondta, most rendelkeznek a szakminisztérium engedélyével, és így újra felveszik a kapcsolatot a terület tulajdonosával, hogy egyeztessenek az árról és a vásárlási feltételekről. Blaga hozzátette, mivel a terület egy részét, amelyik közművesítve volt, eladta a tulajdonos, csökkent a többi terület értéke, így lehetséges, hogy 200 ezer euróért is meg tudja venni a város. Azt viszont nem tudni, hogy mikor lesz ebből konkrétum.

A kijelölt helyek hiánya miatt Jedd bejáratánál, a Nyomáti- és a Bodoni-erdőben is szemét és törmelékkupacok „nőnek” az éjszaka leple alatt, s noha azokat rendszeresen eltakarítják a helyi önkormányzatok, újra és újra megjelennek, gombamód szaporodnak.

Van, aki elszállítja

Addig is mit tehetnek az éppen építkezők, renoválók, új lakást „varázsolók” a hulladékokkal? A Salubriservnél azt mondták, hogy ők építkezési törmeléket, betondarabokat semmiképp nem vesznek át, esetleg fa és textildarabokat, ha azok be vannak zsákolva. Azt is megtudtuk, hogy az építkezési vállalatok veszik át a törmelékeket, mert azt a területek töltésére felhasználják. Az egyik marosvásárhelyi cégtől megkérdeztük, milyen körülmények között és mennyiért viszik el az építkezésből származó hulladékot. Mint kiderült, tőlük konténert lehet bérelni, amelybe kizárólag csak törmeléket, esetleg csempedarabokat lehet betenni, és amikor megtelik, elszállítják. A hat-hét köbméternyi törmeléket elbíró tároló ki- és elszállítása 350 lejbe kerül. Kisebb mennyiségek elszállításával, tárolásával nem foglalkoznak. Magánszemélyek is reklámozzák a nagy hirdetőoldalakon, hogy törmeléket elszállítanak. Érdeklődésünkre azt mondták, hogy az ár megegyezés szerint van, a felrakodást nem vállalják. Amikor rákérdeztünk, hogy hová viszik a szemetet, nem kaptunk választ, csak annyit mondtak, hogy tudják ők, hová kell vinni.