A székelyektől sem áll távol a bioüzemanyag

Dósa Ildikó 2018. augusztus 07., 20:36

Szép, környezettudatos hozzáállás szelektíven gyűjteni a hulladékot, vigyázni, hogy jártunkban-keltünkben ne hagyjunk szemetet magunk után, azonban ez még nem elég. Fontos lenne az is, hogy a háztartásban használt étolaj ne kerüljön a csatornarendszerbe. Van egy sokkal jobb megoldás.

A szerencsésebbek néha gyűjtőedényt kapnak ajándékba, de bármiben leadható az égett olaj Fotó: Barabás Ákos

A csatornarendszerbe öntött használt étolaj a csatornahálózat falára lerakódva a vezetékek eldugulásához vezet, azonban a gondatlanság ennél jóval súlyosabb következményekkel jár. Ha az elhasznált étolaj figyelmetlenség miatt, esetleg szándékosan élővízbe kerül, hatása katasztrofális: az álló-, illetve folyóvíz felszínén lebegő olajfolt meggátolja az oxigéncserét, ezáltal elpusztítva az élővilágot.

Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter vizet is beszennyezhet

– magyarázta Felméri Erzsébet, a MOL Románia kommunikációs felelőse, akit annak kapcsán kerestünk meg, hogy az olajtársaság hat éve biztosít lehetőséget a háztartásokban elhasznált étolaj leadására. Székelyudvarhelyen a projekt indítása óta fogadják az olajat, mindkét töltőállomáson.

Románia 22 városában, összesen 65 töltőállomáson található gyűjtőpont, köztük Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson is.

Tavaly összesen 7025 liter használt étolajat adtak le a vállalat töltőállomásain, ebből 300-at Hargita megyében, Székelyudvarhelyen pedig 100 litert. A vállalat hatéves tapasztalata szerint a begyűjtött mennyiség évről évre nő, ami azt jelenti, hogy egyre többen értik meg a környezettudatosság fontosságát.

{A}

„Általában kisebb mennyiségeket hoznak be, átlag egy-két liternyit alkalmanként. Ezt a töltőállomás személyzete átveszi és beönti egy gyűjtőtartályba.

A használt olaj bármilyen edényben tárolható és leadható, van, aki befőttes üvegben gyűjti, van, aki műanyag palackban.

A program népszerűsítése céljából szervezett kampányok keretében olykor használt sütőolaj gyűjtésére alkalmas edényeket ajándékozunk azoknak, akik legalább két liter használt étolajat hoznak a töltőállomásainkra” – közölte Felméri Erzsébet.

A leadott étolajat a vállalat partnere, a Concept Oil elszállítja, és az előírásoknak megfelelően feldolgozza. Így azt először tisztítási folyamatnak vetik alá, amely során eltávolítják belőle a szennyeződéseket, a megtisztított anyagból pedig bioüzemanyagot állítanak elő.