Izgalmas repertoárt kínál a Csíki Játékszín az új, huszadik évadjára

R. Kiss Edit 2018. augusztus 07., 14:19

Vígjátékkal, operettel, fekete komédiával, Kányádi Sándor színművel, Csipike-előadással és több érdekes studióprojekttel készül következő, huszadik évadjára a Csíki Játékszín.

Jubileumi évadra készül a Csíki Játékszín. Minőségi előadásokat terveznek Fotó: Gecse Noémi

Az első lépés – így foglalta össze lapunk számára az ősszel kezdődő huszadik évadot Kányádi Szilárd, a Csíki Játékszín igazgatója. Kifejtette,

azt szeretnék, hogy az intézményben egyensúlyba kerüljön a művészszínház és a repertoárszínház jelleg, ebbe az irányba teszik meg az első lépéseket.

A művészszínház alatt itt azt értem, hogy a minőség felé szeretnénk lépni, a produkciók színpadra állításával, a színészek játékával és ezen keresztül az összes előadással – tette hozzá.

{A}

Vígjáték, operett, Csipike

Az évad első darabja Carlo Goldoni-Hamvai Kornél A főnök meg én meg a főnök című vígjátéka lesz, Lendvai Zoltán rendezésében. Az előadás az eredeti darab egy modern, de továbbra is Olaszországban játszódó változata. Ezt követően Fodor Sándor Csipikéjét állítja színpadra a Csíki Játékszín, az igazgató szerint ebben

kísérletet tesznek arra, hogy a teljes Csipike-történetből hozzanak létre egy jó daramaturgiai szálon keresztül egy egységes előadást.

Szilveszterre Szirmai Albert-Bakonyi Károly-Gábor Andor Mágnás Miska című operettjével készülnek, Kányádi Szilárd rendezésében. Húsz éve volt látható ez az operett Csíkszeredában, de saját produkcióként ez lesz a Játékszín első Mágnás Miskája – mondta el a rendező, igazgató.

Erdélyi magyar szerzők, így Kányádi Sándor, Fodor Sándor, Székely Csaba műveit is előadják Fotó: Gecse Noémi

Kányádi Sándorra emlékeznek

A következő év első előadásaként Borisz Akunyin Sirály című fekete komédiáját mutatják be, Albu István színrevitelében. A kortárs orosz szerző kortárs darabjában a nagy előd,

Csehov Sirályának utolsó jelenetét megtartva halad tovább a cselekmény, amely izgalmas detektívtörténetté alakul, ugyanazokkal a szereplőkkel

– ismertette Kányádi Szilárd. Ő rendezi az évad utolsó nagyszínpadi produkcióját is, Ünnepek háza címmel. A produkcióban Kányádi Sándor két színdarabja, az Ünnepek háza és a Kétszemélyes tragédia fonódik össze. A Csíki Játékszín igazgatója elmondta, a nemrég elhunyt költő születésének 90-ik évfordulójára tervezték két színművének együttes színrevitelét.

Vendégjáték, stúdióelőadások

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Zűrzavaros éccaka című vendégjátéka is szerepel a Játékszín kínálatában, három bérlet tulajdonosai a bérletrendszerben nézhetik meg a darabot, amelyre majd jegyeket is lehet vásárolni. A produkció Székely Csaba átirata Ion Luca Caragiale színműve után. Több stúdióelőadással is készül a csíkszeredai színház, Bartalis Gaberiella, Dálnoky Csilla és Zsigmond Éva Andrea színművészek is terveznek egy-egy ilyen projektet. Kányádi elmondta,

elindítottak egy kezdeményezést, melynek keretében lehetőséget biztosítanak a színészeknek, hogy megvalósítsák rég dédelgetett előadás-terveiket.

Az igazgató úgy összegzett, izgalmasnak ígérkezik az ünnepi évad, mint mondta, a Csíki Játékszín csapatától is ezt a visszajelzést kapta.

Péntekig fenntartják a helyeket
Augusztus 10-ig újíthatják meg bérleteiket a csíkszeredai önkormányzati színház tavalyi bérletesei, a Csíki Játékszín következő évadjára pedig szeptember 15-ig lehet bérletet váltani. A különböző bérletekről és áraikról a Játékszín Facebook-oldalán olvashatók részletek, illetve a 0266-314 472-os telefonszámon is szolgálnak információkkal. Megvásárolni a bérleteket a színház jegypénztárában lehet, munkanapokon 10-13 és 17-19 óra között. Az új évadtól az előadásokra jegyeket a bilete.ro online jegykiadó rendszerben is forgalmaznak majd.