Ha vasárnap és hétfő, akkor szükség esetén tartogatni, kérezkedni, vagy suttyomban megoldani

Pethő Melánia 2018. augusztus 07., 09:14

Kínos helyzetbe kerül az a járókelő, aki vasárnapi és hétfői napokon szeretné használni a közvécét Gyergyószentmiklóson, az illemhely ugyanis ezeken a napokon zárva tart. Máskor is csak azok használhatják, akikre 10 és 16 óra között tör rá az inger.

Táblák jelzik az irányt a közvécé felé. Azt viszont nem, hogy két nap zárva tart, és máskor is csak néhány órát van nyitva Fotó: Pethő Melánia

Az idei turistaszezon kezdete előtt jelzőtáblákat helyezett ki Gyergyószentmiklós önkormányzata, útbaigazítást biztosítva ezekkel az idegenből érkezőknek. A város nevezetességei mellett a közvécé irányát is jelzik az útmutatók, ennek ellenére

sok esetben a vendéglátóegységek illemhelyeire kénytelenek bekérezkedni a járókelők.

Nem mintha nehéz lenne rátalálni a Fürdő utcai létesítményre, hanem mert az – vasárnap kivételével – naponta mindössze hat órát tart nyitva, az ajtójára kifüggesztett felirat szerint 10 és 16 óra között. Kínos helyzetbe kerül, aki a hétfői napokon szeretné használni, a hét első napjára ugyanis nem érvényes a jelzett program. Ezt viszont semmilyen értesítés vagy felirat nem jelzi. A városházán érdeklődve megtudtuk: a létesítményt a piacgondnokság működteti.

Az alkalmazottnak, aki takarítja a közvécét, és beszedi a használatáért megszabott egy lejeket, hétfőnként más feladata van

– a szombati piacnap után a vásártéren és környékén takarít, ezért tart ilyenkor zárva a nyilvános illemhely. Észrevételünket, hogy hétfői zárvatartásra nem utal a kifüggesztett program, jeleztük a polgármesteri hivatalban, a szóvivőtől azt a választ kaptuk, hogy pótolni fogják a mulasztást.

Hétköznapokon, kivéve a hétfői napokat, 10 és 16 óra között tart nyitva a nyilvános illemhely Fotó: Pethő Melánia

Szükség márpedig van

A szóvivő arról tájékoztatott, hogy a közvécé kihasználtsága minimális, az egylejes használati díj nem fedezi a fenntartásához szükséges fogyóeszközök költségeit sem.

Ritkán használják a városban tartózkodók, csak olykor „tévednek be” oda

– közölte. Azt már városlakók jelezték, hogy sokan a központi parkot, a kapualjakat és a főtérhez közeli, eldugottabb helyeken lévő zöldövezeteket használják közvécének. Legutóbb egy Fejér Dávid utcai lakos panaszolta, hogy a házuk közelében lévő szemétgyűjtő edények mögötti rész hasonlít nyilvános vécéhez. Kisunokájával sétáló nagymama is szóvá tette lapunknak, hogy szükség esetén nincs hova elvigye a gyerekeket, kénytelen azt tanácsolni nekik, hogy egy fa alatt végezzék el a dolgukat.

Egyik főtéri kávézó tulajdonosától tudjuk, sokszor busznyi turista kérezkedik be a hely mosdójába, visszautasításuk kényelmetlen, mert jobb híján esetleg egy másik vendéglátóegység illemhelyét lehetne javasolni.

{A}

Kérdésünkre, hogy a közvécé nyitvatartását szándékszik-e meghosszabbítani a működtető, a polgármesteri hivatal szóvivője nem tudott válaszolni. Arra hivatkozott, hogy a kérdésben illetékes személy jelenleg szabadságon van, nincs, ki érdemben tudna tájékoztatni.

Hét éve helyezték ismét működésbe

2011 májusában adtuk hírül a Gyergyói Hírlapban, hogy tatarozták és működésbe helyezik a városi közvécét. Részleteztük: a Fürdő utcai épületet újrafödték, kicserélték a nyílászárókat, belső felújító munkálatok végeztek, kialakították benne a vízvezeték-hálózatot. Az önkormányzat a piacgondnokságra bízta a működtetését. Az akkor alpolgármesteri tisztségben lévő Nagy Zoltán kijelentette, hosszú távon nem a jelenlegi helyen és formában tervez közvécét működtetni a városvezetés, de amíg meg nem épül az új, működőképessé teszik a régi, omladozó és egy ideig használhatatlan illemhelyet.