Kiemelt meghívottal rajtol kedden a gitárfesztivál

Szász Cs. Emese 2018. augusztus 06., 20:58

Az előrejelzések jó időt ígérnek, így a tervek szerint a marosvásárhelyi várban nyitják meg kedden este a 13. Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivált. Kelet-Európa egyik legnagyobb és legnépszerűbb gitárfesztiválja a fő meghívottal, a hollandiai Rosenberg Trio fellépésével nyitja az eseményt.

Beke István Ferenc. Archív Fotó: Pál Árpád

A szervezés utolsó száz méteréről Beke István Ferenc, a rendezvény főszervezője elmondta, úgy tűnik, az időjárás egész héten velük tart, így meg tudják tartani kedden és csütörtökön a várba tervezett koncerteket, ahol mindig kicsit más hangulata van a koncerteknek, mint fedett téren. A várban hétfőn már el is kezdődött a színpadépítés, kedden délelőtt befejezik, s háromtól már hangpróba zajlik. A meghívottak is érkeznek, a kedd esti koncertek fellépői már hétfőtől itt vannak, de a mesterkurzuson oktató tanárok is érkeznek lassan, valamint az esemény többi meghívottja is.

Fiatal vásárhelyi duó

Az augusztus 7–12. között zajló gitárfesztiválon amúgy 11 ország elismert művészeit hallgathatjuk, mint például: Hollandia, Franciaország, Spanyolország, Görögország, Magyarország, Oroszország, Olaszország, Argentína, Ausztria, Venezuela és Románia.

Rögtön a nyitó koncertre is érdemes kilátogatni a várba, ahol 19 órától két ifjú gitáros kezd koncertezni: Tudor Gliga és Orosz Dávid pályafutásukat a klasszikus gitár terén a marosvásárhelyi Művészeti Iskolában kezdték, Ene Ovidiu és Turcu Andrei tanárok mellett. Mindketten számos országos és nemzetközi versenyen vettek részt. Jelenleg a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia hallgatói, Beke István Ferenc diákjai.

{A}

A közönség a virtuóz Al Di Meola és Tommy Emmanuel előzenekaraként hallhatta már őket. Számos verseny győztese a duó, megnyerték az Erdélyi Nemzetközi Gitárfesztivál első díját, ugyanakkor magukénak tudhatják a szebeni klasszikus gitárverseny, „A barokk stílustól a rock stílusig” első helyezését is.

Világhírű gipsy swing

A duó után a színpadon a Rosenberg Trio veszi át a terepet, ők a fesztivál kiemelt meghívottjai, a hollandiai zenészhármas különleges hangzásvilágát egy szólógitár, egy ritmusgitár, valamint egy nagybőgő adja.

A Rosenberg Trio amúgy Django Reinhardt nyomaiba lépve hódította meg az egész világot a klasszikus, pop, bossa nova és gypsy swing stílusukkal. A közismert dzsessz- és swingdalokon kívül a repertoárjukban számos saját szerzemény is szerepel, melyekből több mint huszonöt CD-t és DVD-t adtak ki.

A Rosenberg Trio a Django Reinhardt nyomaiba lépve hódította meg az egész világot a klasszikus, pop, bossa nova és gypsy swing stílusával Fotó: Rosenberg Trio

A 70-es évek végén nagy sikerük volt az európai roma közösségben, majd a 80-as évek végén világszerte elismerték őket. A Rosenberg Trio a legfontosabb dzsesszfesztiválok főfellépője, és hamarosan műfajuk legfontosabb neve lett Django Reinhardt után. A trio frontembere,

Stochelo Rosenberg a világ egyik legjobb gitárosaként elismert, kitűnő technikájával, előadói eleganciájával, vibrátóival ötvözi a virtuozitást az érzelmekkel.

A Rosenberg Trio tagjai: Stochelo Rosenberg, szólógitár; Nous’che Rosenberg, ritmusgitár; Nonnie Rosenberg, nagybőgő.

Amikor a fellépők oktatnak is

A fesztiválnyitó után szerdán elkezdődnek a mesterkurzusok is, amelyek a marosvásárhelyi esemény fontos részei: idén

negyvenen jelentkeztek be a kurzusokra,

ahol a gitároktatás magas fokon zajlik majd, a világ különböző tájairól érkeznek tudásukat átadni a legnagyobb gitárművészek. A tanulni vágyók mindenhonnan érkeznek, Marosvásárhelyről azonban kevesen jelentkeztek idén is, azok meg leginkább Beke István Ferenc diákjai.

„Budapestről, Szegedről jönnek tanulni hozzánk, valamint az ország minden pontjáról, Bukarestből, Déváról, Kolozsvárról. Marosvásárhelyről azonban csak az én diákjaim lesznek jelen: ebben az évben is a művészeti iskola passzivitásával találkozom ilyen szempontból. Pedig tényleg nagy nevek adják át tudásukat is: vannak fellépők, akik tanítanak is, de nem minden fellépő tanít, és nem minden tanár koncertezik” – összegzett a rendezvényről a főszervező.