Egy tucat medvét vinnének el Tusnádfürdőről

Székelyhon 2018. augusztus 06., 18:28

Tizenkét medve kiemelésére vonatkozó kérésére remél gyors pozitív választ a tusnádfürdői polgármesteri hivatal és a vadásztársulat. A hétvégi medvetámadás kapcsán hétfőn összeült a Hargita megyei katasztrófavédelmi bizottság.

Csendőrjárőrök riasztják el a medvéket. Ideiglenes megoldás. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Csíkszeredában ülésezett hétfőn a Hargita megyei katasztrófavédelmi bizottság, amelyet a tusnádfürdői medvetámadás nyomán Borboly Csaba megyei önkormányzati elnök kezdeményezésére hívtak össze.

{K1}

A jelenlévők arra az álláspontra jutottak, hogy a legfontosabb lépés segíteni a vadászegyesületeket, hogy elkészítsék a veszélyes példányok kiemelésének jóváhagyásához szükséges dokumentációt. Ezt sürgősséggel elküldik a minisztériumba, és várhatóan a szaktárca részéről is megfelelő gyorsasággal megérkezik a jóváhagyás – számolt be a megyei tanács sajtószolgálata. Amíg a helyzet stabilizálódik,

a Hargita megyei csendőr-felügyelőség folyamatos járőrszolgálatot biztosít Tusnádfürdőn – csak vasárnap éjjel öt beavatkozásuk volt.

Bíznak a gyors válaszban

„Amit mi itt tehetünk, hogy járőrözünk, jobban odafigyelünk a medve számára csaliként működő szeméttárolókra, de ez csak ideiglenes és pillanatnyi megoldás. Amint azt a környezetvédelmi szakemberek többször is elmondták a napokban, az elmúlt években megközelítőleg negyven medvét sikerült azonosítaniuk Tusnádfürdőn, ebből tizenöt a városban vagy annak szűk vonzáskörében él. Tehát

több mint egy éve tudják, hogy baj van, de nem léptek.

S most a joghézagok mögé bújnak, hogy az elmúlt tíz évben meg nem hozott döntések ügyét eltussolják. Bízom benne, hogy a tusnádfürdői polgármesteri hivatal és a vadásztársulat által előkészített tizenkét kiemelési kérésre mind pozitív válasz érkezik, remélem már holnap (kedd – szerk. megj.) reggelre” – idézte Borboly hétfői nyilatkozatát a sajtószolgálat.

{A}

„Minél gyorsabban elküldik a vadásztársaságok a dokumentációkat, annál hamarabb hoznak döntést” – erősítette meg kérdésünke Szép Róbert, a környezetőrség főfelügyelője, aki szintén jelen volt a megbeszélésen.

{K2}