Rajt a Székelyföld Kerékpáros Körversenyen

Székelyhon 2018. augusztus 06., 20:52

Csapatbemutatóval, majd azt követően az 5,3 km-s prológgal Sepsiszentgyörgyön kedden elkezdődik a 12. Székelyföld Kerékpáros Körverseny.

Tizenkét csapat százhúsz kerékpárosa áll rajthoz a kedden este kezdődő megmérettetésen. Archív Fotó: Halmágyi Zsolt

A szentgyörgyi Szabadság téren, a Tamási Áron Színház előtt felállított színpadon 18 órakor tartják a verseny hivatalos megnyitó ünnepségét, melynek részeként ismertetik a benevezett 12 csapat tagjait, akik elsőként a 19 órakor rajtoló prológon tekernek majd. Az 5,3 km hosszú szakaszt Kovászna megye székhelyének utcáin rendezik.

Szerdán a körverseny történetében először rendeznek kizárólag Háromszéket érintő szakaszt a Sepsiszentgyörgy – Kovászna – Kézdivásárhely – Sepsiszentgyörgy – Hatod-tető – Barót – Miklósvár – Sepsibölön – Sepsiszentgyörgy útvonalon. A 11 órakor rajtoló, 191,3 km hosszú etap befutója délután fél négy körül várható, ezt követően tartják a díjkiosztó ünnepséget is a Szabadság téren.

A mezőny áthaladása során forgalomkorlátozásra kell számítani Sepsiszentgyörgyön, Kovásznán, Kézdivásárhelyen és Baróton.

Számos újítás jellemzi az idei körversenyt, az esemény a korábban megszokott három nap helyett idén ötnapos lesz. A szervezők magasra tették a lécet, a résztvevő kerékpárosokra szokatlanul kemény és változatos feladat vár.

{A}

A prológ és a Kastély etap ugyan a sprintereknek kedvez, de a Király etappal kezdődően a verseny inkább a hegymenőket hozza előnyös helyzetbe.

Bátran kijelenthetjük, hogy az útviszonyok adta lehetőségek és okozta korlátok közepette a 2018-as körverseny vonalvezetésében a lehető legmagasabb fokon aknázta ki a Székelyföld Keleti-Kárpátokhoz kötődő földrajzi adottságait – írják közleményükben a szervezők.

{K1}

Tizenegy év után először alakult ki olyan helyzet, hogy öt megyei jogú székelyföldi város is a verseny mellé állt és támogatja,

Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy és Székelyudvarhely után most már Gyergyószentmiklós és Kézdivásárhely is beszállt a szervezésbe.

A megkülönböztető mezek a tavalyiak, mindössze a sorrendben állt be némi változás. Idén először az éllovasnak járó Székelyföld-mez piros-fekete lesz. A legjobb hegyimenőnek az ezüstszínű mez jár, a pontverseny éllovasa narancs-fekete mezt fog viselni.

A 23 év alatti legjobb versenyző kék, a legjobb magyar versenyzőnek zöld, a legjobb romániainak sárga, míg a csapatverseny éllovasának a koromfekete mez jár.

A verseny első két szakasza a sprintereknek kedvez, majd a hegymenők kerülnek előnyös helyzetbe. Archív Fotó: Halmágyi Zsolt

Az előzetes bejelentkezések alapján közel 120 versenyző áll majd rajthoz, az alábbi 12 csapat színeiben versenyezve: Team Novák (romániai), Team MS Tina – Focus (román), Kőbánya Cycling Team (magyar), Destil – Parkhotel Valkenburg (holland), Apple Team (kazah), Bukaresti Steaua CSA (román), UVT-Devron West Cycling Team (román), Kontent DKSI (magyar), Epronex-Bike Hungary (magyar), Wohnbefinden Graz Arbö (osztrák), ARBÖ Headstart on fahrrad (osztrák), Moldávia válogatottja.

Idén 14 ezer eurót fognak szétosztani a legjobban teljesítő kerékpárosok között (tavaly 11,5 ezer euró volt az összeg).

Novák Károly Eduárd kontinentális kerékpáros csapata hat versenyzővel vesz részt, lévén számukra a szezon legfontosabb megmérettetése. Most debütál a csapat új tagja, az ukrán Jehor Dementyev. A további versenyzők: Balázsi Lóránt, Novák Károly Eduárd, Andrij Bratascsuk, Olekszander Prevar és Nicolae Tanovitchii.

Országúti kerékpár, Székelyföld Kerékpáros Körversenye, menetrend

Augusztus 7., kedd
18 óra – megnyitó, csapatbemutató (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér)
19.00 – Prológ (Sepsiszentgyörgy utcáin, 5,3 km).

Augusztus 8., szerda – Kastély etap
1. szakasz (195 km, rajt 11 órakor): Sepsiszentgyörgy – Réty – Cófalva – Barátos – Páké – Kovászna – Zabola – Imecsfalva – Szentkatolna – Kézdivásárhely – Csernáton – Maksa – Szépmező – Sepsiszentgyörgy – Oltszem – Málnás – Mikóújfalu – Nagybacon – Bibarcfalva – Barót – Köpec – Miklósvár – Nagyajta – Bölön – Hidvég – Árapatak – Előpatak – Sepsiszentgyörgy.