Nyaraljunk itthon, Csomafalván

Tamás Gyopár 2018. augusztus 05., 20:57

Lesz kovács, pásztor, traktorista, farmer, dránicakészítő, pedagógus, zenetanár, fodrász, fogatos, cukrász, kertész és rendőrnő is Csomafalván – erről árulkodnak azon gyermekek rajzai, akik a községben nyaraltak.

Minden jó, ha a vége jó. Vigassággal ért véget a nyaralás Fotó: Tamás Gyopár

Kikapcsolódást, tudásbővítést kínált az egyhetes Nyaraljunk itthon program, mely azokat a gyermekeket célozta meg, akiknek családjaikkal nem lett volna lehetőségük nyaralni. A gyergyócsomafalvi polgármesteri hivatalhoz tartozó Napfény Szociális Központ szervezte az egyhetes Nyaraljunk itthon programot partnerségben a helyi római katolikus plébániával, az önkormányzat és támogató segítségével. Idén

a hagyományok témára építették a foglalkozásokat, és a kirándulások során is főként ezt tartották szem előtt.

Látva a gyermekek arcát, csilllogó szemét vasárnap, a zárónapon, lehet, hogy sokuknak felért egy tengerparti üdüléssel a tartalmas egyhetes program. Segítőik, az önkéntesek is feltöltődtek ez időszak alatt.

Tizenegy önkéntes segített, hogy a harminc csomafalvi gyerek nyaralása minél élménydúsabb legyen.

A nyaralás végén a gyermekek sorolták, mi mindennel foglalkoztak az elmúlt héten: bábokat készítettek, táncoltak, népi mesterségekről hallottak, ellátogattak a kovácsműhelybe, voltak vízimalom-látogatáson, tájházban. Kézműveskedtek, bútort festettek, a népi építészetről is sok mindent megtudtak, jártak a Súgó-barlangban, kalandparkban, aztán kimentek a Sajgó-kertbe, ahol mereklyét is készítettek többek között, és meg kellett keressék a tűt a szénakazalban.

{A}

A zászlókészítés sem maradt el, erre írták rá, hogy miért jó itthon nyaralni: a társaságért, mert ismerkedünk, mert voltunk a malomnál, a tájháznál, a kalandparkban, a jó hangulatért – olvasható a nyaralás zászlaján.

Márton László Szilárd polgármester a hogyan lehet itthon nyaralni kérdésre válaszolva kifejtette, „úgy, hogy van munkáját hivatásszerűen végző személy a hivatalnál” – köszönve mindenkinek a munkát a gyermekek, szülők nevében is.

Fotó: Tamás Gyopár

Sövér Adél, a program koordinátora elmondta, noha úgy gondolták, hogy a népi építészet iránt nem lesz nagy érdeklődés, tévedtek, a gyerekek itták Sólyom Csaba szavait. A kirándulások alkalmával pedig, ha székely kapu előtt mentek el, mutatták, mesélték a kapu részeit,

észrevették a dránicával fedett házakat, sőt megjegyezték, ha a szállítóeszközre napmadár lenne faragva, akármilyen döcögős is az út, félelemre nem lenne ok.

Az önkéntesek a zárónapon is foglalatoskodtak, éppen a kínációt készítették elő. Amint elmondták, számukra kikapcsolódás e programban részt venni, csak csodálkoznak azon, hány értelmes, értékes gyermek van az idei táborban, mennyire érdeklődtek a régi szerszámok iránt, és hogy már sokat ismertek korábbról is. Igyekeztek, hogy minden kicsi jól érezze magát, miközben ők is feltöltődtek – tették hozzá.