Búcsút ülnek a Pricske-tetőn

Tamás Gyopár 2018. augusztus 01., 15:38

Szombaton tizenötödszörre lesz búcsú a Pricske-tetői keresztnél. A déli tizenkét órakor kezdődő ünnepi szentmisén Lukács József kölni plébános prédikál.

Évről-évre több százan zarándokolnak ki a Pricske-tetői kereszthez Fotó: Balázs Katalin

Reggel 8 órakor indul az a gyalogos zarándoklat a Teke panziótól Bajna György vezetésével, amelyhez bárki csatlakozhat. 9 órakor ugyaninnen traktor szállítja ki a búcsúba tartókat.

{A}

A Pricske-tetőre a keresztet a Dezső és Bencze család állította 2004-ben, azóta tudják a gyergyószentmiklósiak, a környező településeken élők, és az EKE-tagok, hogy augusztus első szombatján e kereszthez zarándokolva erőt kaphatnak, hiszen kicsit közelebb kerülve az égiekhez, megerősödik bennük az, hogy: „Uram, jó nekünk itt lenni!”. Évről-évre változott a zarándokok száma a búcsús szentmisén, de voltak már félezren is. Az agapé sem maradt el eddig soha, Benedek Árpád szakács főztjét sokan ott kóstolhatták meg.

A keresztet állító családok megvendégelik mindig a búcsúsokat Fotó: Balázs Katalin

Hajdó István főesperes-plébános 2006-ig huszonegy évet szolgált a gyergyószentmiklósi plébánián. Ha csak egészsége engedte, ott volt a búcsún. 2007-ben is ő volt az ünnepi szónok. „Gyergyó népe azért állított keresztet a csúcsnak a magaslatára, a Pricske-tetőre, hogy meg tudjuk érezni, el tudjuk mondani, Uram, mindenütt jó, de a legjobb a te jelenlétedben, legjobb a te közeledben és szeretetedben” – mondta.