Oktatással megelőzni a kilátástalan anyagi helyzetet

Bíró Blanka 2018. július 31., 19:05

A tervek szerint egyelőre választható tantárgyként alapfokú pénzügyi ismereteket oktatnak a nyolcadik osztályos diákoknak, ám 2020-tól már a kötelező tantervbe is beveszik – erről írt alá egyezményt az oktatási minisztérium és a Román Nemzeti Bank.

Nem mindegy, hogy mire és mennyit költünk. Már iskolás kortól segítenének eligazodni Fotó: Gecse Noémi

A pénzügyi ismeretek terén a felnőtt lakosság körében is nagy hiányosságok vannak, ezért fontos, hogy már az iskolában tanítsák, ám ezt közérthető formában kell megtenni – véli Karácsony Zsolt, a sepsiszentgyörgyi Junior Business Club (JBC) elnöke.

Az egyezményben egyébként leszögezik, hogy a pénzügyi ismeretek tantárgyat egyelőre opcionálisként vezetik be, ezzel párhuzamosan a pedagógusok képzésére, felkészítésére is figyelnek, ezt az oktatási minisztérium és az RNB mellett a pénzügyminisztérium, a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) is támogatja.

A tervek szerint megtanítanák a diákokat spórolni, visszaszorítani a pazarlást, összeállítani egy havi alapköltségvetést, illetve arra, hogy mire kell figyelni egy bankhitel esetén. Mircea Mureşan, a Román Nemzeti Bank aligazgatója úgy fogalmazott, a pénzügyi alapismeretek oktatására nagy szükség van, hiszen a Standard&Poor nemrég készült felmérése szerint Románia az utolsó helyen áll az Európai Unióban ebben a tekintetben.

A tanulmány szerint

Románia lakosságának 78 százaléka pénzügyi analfabéta,

alapvető ismereteik sincsenek arról, mit jelent a hitel, a kamatláb, az infláció, vagy a jelzálog. A pénzügyi szakemberek szerint gyakran nem is a szegénység, hanem a pénzügyi ismeretek hiánya miatt kerülnek sokan kilátástalan anyagi helyzetbe.

{A}

Ez egy nagyon jó kezdeményezés, hiszen az alap pénzügyi ismeretekkel sokkal jobban lehet boldogulni az életben, azonban a kivitelezésre is figyelni kell, mert ha száraz, unalmas tantárgyként tálalják, fennáll a veszélye, hogy elveszik a fiatalok kedvét

– mondta lapunknak Karácsony Zsolt, a JBC elnöke. Kifejtette, több esettanulmányt készítettek, és arra derült fény, hogy a fiatalok sok esetben tudják elméletben, mit kellene tenniük, ám ezt nem alkalmazzák a gyakorlatban. „Elég sok pénzhez jutnak, születésnapra, ünnepekre, vagy zsebpénzként kapnak, ám a többség azonnal el is költi – részletezte Karácsony. Meglátása szerint a felnőtt lakosság körében is vannak hiányosságok, például kevesen figyelnek arra, hogy megtakarítsanak, félretegyenek a váratlan kiadásokra, nehezebb időkre. Nagyon fontos tantárgy, ám a gyakorlati tudnivalókra alapozva, játékosan kell megtanítani a lényeget a diákoknak – szögezte le a JBC elnöke.