Népi hagyományok az Orbaiszéki Forgács Fesztiválon

Bíró Blanka 2018. július 30., 19:40

Több mint ötezer látogatót vonzott a vasárnap első alkalommal megszervezett Orbaiszéki Forgács Fesztivál.

Fotó: Kocsis B. János

A fesztivál programjában három koncert, illetve négy néptánccsoport és négy fúvószenekar fellépése kapott helyet, továbbá tizenhárom népi mester és huszonkét helyi termelő mutatkozott be – értékelték a szervezők. Jövőre nagyobb szabású, egész hétvégés rendezvényt terveznek Kovászna város központjába.

Fotó: Kocsis B. János

Rendezvényturizmussal is ide lehet csábítani turistákat, hisz a visszajelzések alapján nagyon sok turista értékelte a fesztiválon felsorakoztatott népi hagyományokat

– mondta Tamás Sándor, a szervező Kovászna Megye Tanácsa elnöke.

Fotó: Kocsis B. János

A fesztiválnak – Gyerő József, Kovászna várospolgármestere szerint – hármas célja volt:

  • a hagyományok éltetése;
  • az orbaiszéki térségi öntudat erősítése;
  • kikapcsolódási lehetőség a helyieknek, valamint a turistáknak.

{A}

Az egész napos rendezvényen a népi mesterségek bemutatója mellett hagyományos termékvásár volt, a Havadtői Sándor Cserkészcsapat pedig gyerekfoglalkozásokat szervezett.

Fotó: Kocsis B. János

A fesztivál színpadján felléptek a lécfalvi Nemere fúvószenekar és a Nemere néptáncegyüttes, a barátosi Ferencz Ernő Református Fúvósegyesület és a Kovászna Városi Ifjúsági Fúvószenekar, a zágoni Ifjúsági Fúvószenekar, a zabolai Gyöngyharmat, a zágoni Szikrák, a kovásznai Recefice, de a Kőrösi Csoma Sándor iskola diákjai is. A látogatók István Ildikó és barátainak zenéjére, valamint a Transylmania és Bojtorján együttesek zenéjére kapcsolódhattak ki.