Volt egy kis pánik a romániai turisták körében a görög tűzvész miatt

Szász Cs. Emese 2018. július 28., 09:51

Noha a görögországi erdőtűz híre a hazai, nyaralni készülők körében is okozott némi pánikhangulatot, romániai turisták nincsenek veszélyben, és a nyaralni készülőknek sincs okuk aggodalomra.

Fotó: Pixabay

Több mint nyolcvan halálos áldozat, kétszáznál is több sérült, lángok martalékává váló települések, autók, nyaralók, lakóházak – mérhetetlen pusztítás söpört végig Görögország nyugat-attikai régiójában, miután erdőtűz ütött ki hétfőn az Athéntól mindössze 30 kilométernyire lévő, tengerparti Matin.

A valaha volt legsúlyosabb görögországi tűzvész

Az erdőtűz a görög fővároshoz közel, olyan részen ütött ki, ahol sok a hétvégi ház. Az erős széllökések miatt nagyon gyorsan terjedt a tűz, a lángok teljesen körülvették az üdülőtelepet, így sokan a tengerbe menekültek, hogy az életüket mentsék.

A BBC beszámolója szerint Athén környékén drámaivá vált a helyzet, a halászok, a parti őrség és a nyaralók kis csónakokon több mint 700 embert menekítettek ki a strandokról és a sziklás területekről, ahova a lángok elől menekültek az emberek. Volt, aki szó szerint a tengerben élte túl a pusztítást, mások azonban nem voltak ennyire szerencsések:

több mint nyolcvanra emelkedett már a tűzvész miatt a halálos áldozatok száma, több mint kétszázra pedig a sérülteké, a számok pedig csak emelkedhetnek, miután még mindig sok az eltűnt személy.

Ezzel már a mostani a valaha volt legsúlyosabb görögországi tűzvész, a 2007-es peloponnészoszi tűznek kevesebb áldozata volt, azonban továbbra sem zárják ki a a hatóságok a szándékos gyújtogatást vagy a gondatlanságot.

Fotó: Pixabay

Romániai áldozat nincs

Magyar vagy román állampolgárságú áldozatról, illetve sérültről nem érkezett hír, csupán hét román állampolgárnak semmisültek meg az iratai a tűzben, azokat kellett pótolja Athénban a román nagykövetség. A Turisztikai Ügynökségek Országos Egyesületének (ANAT) vezetője, Nicolae Demetriade szerint

a tűzvész sújtotta helyszínekre nem igazán szoktak járni a romániai turisták, ezért is nincsenek veszélyben.

{A}

Ezt erősítette meg Kelemen Barna marosvásárhelyi turisztikai szakember is, aki szerint a hazai turisták nagy része a nyaralás helyszínének kiválasztásakor a görög szigetvilágot részesíti előnyben, az pedig jóval messzebb van a tűzvész sújtotta területektől.

Néhány utasunk felhívott, érdeklődött, hogy mennyire veszélyes most Görögországba utazni, változtassanak-e úti célt, az emberek ugyanis nem nézik végig a híreket, csak annyit hallanak, hogy tűz van Görögországban, és bepánikolnak.

Mi azonban elmagyaráztuk, hogy ez Athént és környékét érinti. Nyilván az ott lévő turistákat amúgy is befolyásolja az eset, még ha távol vannak is, a hangulatra rányomják a bélyeget a történtek, hogy ők nyaralnak, jól érzik magukat, pihennek, egyesek meg élet-halál között lebegnek a kórházban. De veszély, az nincs” – fogalmazott Kelemen Barna, aki szerint

a marosvásárhelyi turisták zöme olyan célpontokra foglalt, mint Kréta, Rodosz, Zakinthosz, Szkíathosz, Észak-Görögország, a Halkidiki félsziget, ezeket a célpontokat egyáltalán nem érinti az erdőtűz.

Időnként az utasok feliratkoznak olyan körutazásokra, amelyek érintik Peloponnészoszt vagy Athént, ezeknek a körutazások most módosulni fognak. „A turisták nagy része a szigetvilágot választja, oda vannak charterjáratok, s ebben a periódusban inkább ezeket részesítik előnyben az emberek. Igaz, most betettek Kolozsvárról egy charterjáratot Ahténba, de nekünk augusztus közepére és végére vannak azzal lefoglalt útjaink, addig remélhetőleg megszűnik ez a káosz” – fogalmazott Kelemen Barna.

Fotó: Pixabay

A terrorcselekmények befolyásolják az utasokat

A turisztikai szakember elmondta, ami komolyabban befolyásolja az utasok nyaraló kedvét és célpontját, azok a terrorcselekmények, de már azok sem olyan mértékben, mint régen. „Picit immunissá váltak már a turisták is, mert tudják, hogy bárhol, bármikor előfordulhat bármi.

Hálistennek azokon az úti célokon, ahol előfordultak ilyen problémák, ott most nyugalom van, így nyugodtan mennek nyaralni például Tunéziába, Egyiptomba, Marokkóba is.

A nagy politikai zűrzavar is befolyásolja még a turistákat, két évvel ezelőtt például, amikor Törökországban meghiúsult az államcsíny, az nagy port kavart az egész országban, de akkor is normális körülmények közt nyaraltak a turisták, még ha összeszorult szívvel indultak is el, hiszen Isztambulban, Ankarában volt zűrzavar, ami 700–800 kilométerre van a frekventált turisztikai központoktól” – magyarázta a marosvásárhelyi utazási iroda vezetője.

Görögország amúgy kedvelt úti célja a romániai turistáknak, évente 700–800 ezer hazai turista látogatja meg a helléneket, az Turisztikai Ügynökségek Országos Egyesületének adatai szerint mintegy 100–120 ezren jelenleg is Görögországban nyaralnak.