Antal Árpád: az USA szemet huny a román elnyomás felett?

Bíró Blanka 2018. július 26., 22:49

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosításával kezdődött Romániában a magyar közösségre nehezedő állami nyomásgyakorlás, szögezte le lapunk kérdésére csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád.

Antal Árpád Fotó: Vargyasi Levente

Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, a Mikó-ügyel a magyar közösség reakcióképességét, immunrendszerét tesztelték.

Akkor bizonyos értelemben megbuktunk, közösségként nem tudtuk felmutatni azt az erőt, ami a rendszert visszariasztotta volna, így az továbblépett

– részletezte Antal Árpád. Feltételezése szerint, nemzetközi támogatásra már alig lehet számítani, és hipotézise szerint

a román-amerikai stratégiai partnerség része valamilyen szinten, hogy az amerikaiak nem gyakorolnak nyomást Romániára ebben a kérdésben.

Az amerikai jó értelemben vett liberális szemlélet része volt, hogy fontos a jogállamiság,a visszaszolgáltatás, és volt idő, amikor ezen a téren hatottak Romániára, akkor volt is eredmény, ám most nem kizárt, hogy van egy háttéregyezmény: Románia megvásárolja az F16-os harci repülőgépeket, cserébe Amerika szemet huny például a visszaszolgáltatás akadályozása felett.

{A}

Antal szerint, azért még sincs ok a pesszimizmusra, hiszen eben az országban egyik napról a másikra minden megváltozhat. „Ez egy nehéz helyzet, de 1945-1989 között sem volt lineáris a nyomás, voltak békésebb, és nehezebb évek.

Szomorú, hogy most visszatekintve azt kell mondanunk, 2008 és 2014 között volt hat jó évünk, bár akkor az sem tűnt annyira békésnek, de araszolgattunk előre, ám most 2012-2018 között visszafele lépünk

– részletezte Antal Árpád. Rámutatott, sok múlik a közösségen, a politikai képviselet nem tud mindent megoldani.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint Románia már nem jogállam, de már nem is demokrácia, hiszen

nem tud érvényesülni a választói akarat, ha a választások után egy héttel a parlamenti képviselőket megvásárolják, átülnek egyik pártból a másikba.

„Németországban, amikor Angela Merkel pártja megnyerte a választásokat egy mandátum hiányzott a kormányalakításhoz, ám abba a politikai kultúrába nem fért bele az átigazolás, így inkább nagykoalíciót alakítottak, Romániában pedig sorba álltak volna a képviselők, hogy kit vásároljanak meg” – mondta Antal Árpád.