A miniszterelnöktől várnak segítséget a medvetámadásoktól rettegő háromszéki szarvasmarhatartók

Bíró Blanka 2018. július 26., 20:27

Nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz és a mezőgazdasági miniszterhez a Kovászna megyei Szarvasmarhatartók Egyesülete, hogy foganatosítsanak konkrét intézkedéseket, amivel csökkenteni lehet a medvetámadásokat.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Az egyesület elnöke, Ötvös Mózes levelében leszögezi, Kovászna megyében már egyetlen település sincs, ahol ne lennének medvetámadások, és arra figyelmeztet:

félő, hogy az elkeseredett gazdák a vadak ellen fordulnak, kézbe veszik a javaik, állataik védelmét.

Emlékeztetnek, hogy a kormány részéről több ígéretet is kaptak a helyzet orvoslására, ám eddig számottevő beavatkozás nem történt, miközben a helyzet romlik, sokan félnek sötétedés után kilépni az utcára, nem vállalják az állatok őrzését,

nem lehet pásztort találni, és a bonyolult ügyintézés miatt, sokan már kártérítést sem kérnek.

{A}

A háromszéki gazdák arra kérik a miniszterelnököt, hogy a problémájukat már a következő kormányülésen tűzzék napirendre. Tavaly a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság 278 vadkár-igénylés dokumentációjának összeállításában segített.

Könczei Csaba igazgató is attól tart, hogy a gazdák az önbíráskodást választják, ha nem kapnak segítséget.

Közben a Kovászna megyei környezetvédelmi igazgatóság is óvatosságra int, megerősítve, hogy a települések közelében egyre gyakrabban bukkannak fel vadállatok, főként medvék. Azt tanácsolják,

ha valaki a településen belül lát medvét, azonnal hívja a 112-es sürgősségi hívószámot.

Az erdők közelében élők figyeljenek a háztartási hulladék tárolására, hogy ne szokjon oda a medve. A háziállatokat jól védhető helyen el kell zárni, villanypásztor felszerelése is javallott. A termést, a gyümölcsöket időben be kell takarítani, és soha semmilyen körülmények között nem szabad etetni a vadakat – figyelmeztet az igazgatóság.