A helyi értékekről szólnak az idei Csíkszeredai Városnapok

Barabás Hajnal 2018. július 26., 19:38

Minden korosztály számára lesznek programok az idei, augusztus 1-5. között zajló Csíkszeredai Városnapokon. Az ötnapos eseménysorozat idejére a megszokott programok mellett újdonságokkal is készült a csíkszeredai önkormányzat.

Ráduly Róbert Kálmán és Füleki Zoltán Fotó: Gábos Albin

Bemutatták csütörtökön az idei Csíkszeredai Városnapok programjait, amelyeket Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere úgy jellemezett, hogy elsősorban „a városlakókról, a városról szólnak”. Mint mesélte, sokáig sörfesztivál jellege volt a városnapoknak, azonban 2005-től kezdődően

úgy sikerült átalakítani a rendezvénysorozatot, hogy helyet adtak a városban létező értékeknek, és lehetőséget a megmutatkozásra a helyi intézményeknek, előadóknak, civil szervezeteknek.

Fotó: Gábos Albin

Várostörténeti kiállítás

Az idei városnapok részeként megnyílik a várostörténeti kiállítás a Csíki Székely Múzeumban, amelyre a polgármester megfogalmazása szerint hosszú éveket vártak. Az ünnepélyes megnyitót csütörtökön 18 órától tartják majd. Szintén új programpontnak számít a Tamás József emlékplakett-avató ünnepség, amellyel a madéfalvi emlékmű tervezőjének állítanak emléket a Nagy István Művészeti Középiskolában csütörtökön 11 órától. Ezek mellett több más újdonsággal is készültek, például szombat este DJ Kazi lemezlovas zenéjére bulizhatnak a fiatalok a központi parkban, vasárnap 15 órától pedig Nótadélutánt szerveznek a szépkorúaknak a Mikó-várban.

Bevált rendezvények

Ráduly ugyanakkor kiemelte, hogy ezúttal is igyekeztek megtartani az idő próbáját kiálló programokat. Így

idén sem marad el többek között a Csíki Kamarazenekar nyitóhangversenye, a Pityókafesztivál, vagy éppen a Dob-ban ritmusfesztivál.

Ugyanakkor tavaly szervezték meg először a Székely Ízek Gasztronómiai Fesztiválját, amely idén is része lesz a városnapoknak. Az esti fellépők közül megemlítette a Cargo zenekart, amely pénteken lesz látható a Szabadság-téren felállított színpadon 22.30-tól, illetve Molnár Levente operanénekes és a Heveder zenekar előadását, amelyre szombaton 22.45 órától kerül majd sor.

Ahogy a korábbi években, szombaton legfőképp a népi értékeknek adózunk, »népi napot« tartunk

– fogalmazott Ráduly. Vasárnap este fellépnek többek között a Mobilmánia és Vikidál Gyula magyarországi zenészek, a műsort pedig a helyi Role együttes koncertje zárja. Ezt követően tűzijáték is lesz 23 órától.

Van miből válogatni, számos programmal készülnek a Csíkszeredai Fotó: Gábos Albin

Nem lesz kisszínpad

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere arról is beszélt, hogy az év eleji költségvetési megszorítások következtében úgy döntöttek,

nem állítanak fel kisszínpadot a Majláth Gusztáv Károly téren, mint ahogy ezt a korábbi években tették.

Ugyanakkor megjegyezte, annyira sok, és színes programból lehet választani, hogy úgy véli, fiatalok, családok, idősek egyaránt megtalálhatják köztük a kedvükre valót. A városnapi programot többek között a város honlapján, illetve szórólapokon tették elérhetővé.

{A}

Várják a jelentkezőket

A Pityókafesztiválra a gasztronómiai tudásukat és magukat megmutatni kívánó csapatok, baráti társaságok ma még benevezhetnek emailt küldve a csikinfo@szereda.ro oldalra. Ugyanakkor a Csíki Csobbanóban tartandó amatőr úszóversenyre nem lesz mód a helyszínen nevezni, így azok, akik részt vennének benne július 31-ig jelentkezhetnek az uszoda recepciójánál.