Médiapiaci átalakulások: a jobb- és baloldali médiáról a Tusványoson

Péter Beáta 2018. július 26., 17:21

A média politizál és ez mindig is így volt, mert ő alakítja a nyilvánosságot, a nyilvánosság pedig a politika tere – hangzott el csütörtökön Tusványoson a Mátyás-udvarban, a Médiapiaci átalakulások, kihívások a sajtó előtt című beszélgetésen.

Fotó: Beliczay László

A néhány hete a Heti Válaszban megjelent Ablonczy Bálint írását idézte Kereki Gergő, a beszélgetés moderátora, amely szerint kitört a polgárháború a FIDESZ média-holdudvarában. De polgárháború van-e egyáltalán? – tette fel a kérdést a Mandiner.hu újságírója. Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője szerint, csak a Heti Válasz szeretné ezt látni.

„Amit felnagyítottak és megpróbáltak a kormányzati pénzekért folyó háborúskodást kreálni, az mindössze arról szól, hogy megjelent egy olvasói levél a 888.hu-n, miszerint az antiszemita, homofób jobboldali médiát felváltja a modern, huszonegyedik századi média.” Ez szerinte butaság, nincs semmiféle háború, van egy egészséges vita. Úgy véli, amit ebbe a Heti Válasz belelát, az szánalmas.

Fotó: Beliczay László

„Az történik, hogy a média politizál.

Nincs független és objektív média, nem is volt soha, ezzel a mítosszal érdemes leszámolni. A média politizál, azért, mert ő alakítja a nyilvánosságot, és a nyilvánosság a politika tere.

A politika az pedig olyan, hogy konfliktusokból áll. Amikor mindenki ugyanazt gondolja, az hülyeség, rosszabb esetben diktatúra” – mondta el Demeter Szilárd, az Erdélyi Médiatér Egyesület nem hivatalos nagykövete. Hozzátette, van egy óriási felhajtó erő ebben a történetben, amely arról szól, hogy

csak a jobboldalnak van narratívája, csak a jobboldal tudja, hogy hová tart és hova akar eljutni, és milyen értékkészletre akar alapozni.

Ezzel szemben a progresszív, vagy liberális, globalista oldal folyamatos jelenidejűségben él, mindig az aktuális pillanatnak megfelelően tervez, vagy nem tervez egyáltalán, csak kinyilatkoztat. „A jobboldal története kezd szélesedni, látjuk Magyarországon 2010-től errefelé, egyre több élettere lesz, egyre többen hiszik azt, hogy ez egy otthonos jövőképet sugalló alapállás.

A valóság ilyen, nem értünk mindenben egyet.

És ha nem, akkor megbeszéljük. Az újságíró már csak ilyen, óhatatlanul szereti hangoztatni a saját véleményét, és ha két vélemény összeakaszkodik, akkor óhatatlanul vita lesz belőle. Csapásokat adunk és kapunk még a táboron belül is, de ez természetes” – fejtette ki Demeter Szilárd.

Fotó: Beliczay László

Lánczi Tamás, a Figyelő főszerkesztője rámutatott:

2018 április 8. után a jobboldal ellenfele összeomlott.

„Megteremtődött a jobboldal számára, hogy az eddig meg nem beszélt problémákat megvitassuk. Amíg ez a saját közösségünket nem veri szét, nem megy túl egy bizonyos ponton, addig rendben van. Arra figyelek, hogy ez ne váljon egy közösségromboló erővé, mint ahogy a baloldalnál lehetett látni, hogy hogyan marcangolták szét magukat. A vesztük is ez lett. Ezért nem tudnak egy életképes konstrukciót összerakni.”

Demeter Szilárd a továbbiakban még azt hangsúlyozta, hogy

egy jobboldali véleményvezér egy közösség részeként tételezi saját magát, és olyan pozícióból beszél, míg egy balliberális elit a közösség fölöttinek képzeli magát.

„Ezért nem fordulhat elő, hogy ezek a viták közösségrombolók lehetnek, míg a baloldal ezekkel a vitákkal teljesen lenullázza magát.”

Fotó: Beliczay László

Felvetődött, hogy mi lesz a „Simicska-árvák” sorsa, van-e még számukra visszaút. Lánczi elmondta, olyan emberekről van szó, akikről pár éve még azt gondolták, hogy barátaik. „Döbbenten láttam, hogy egyik napról a másikra főellenségek lettünk Gergellyel.” Huth úgy gondolja, nem muszáj mindenáron a médiában dolgozni, autófényezőnek vagy masszőrnek is kiváló az ember. Mert azok, akik az árulást elvégezték a G-napon, amikor ezt a döntést meghozták, akkor pontosan tudták, hogy 2018 április. 8 után mondjuk masszőrként kell folytatniuk a pályafutásukat. Így jártak.”

A moderátor kérdésére, hogy valóban túlsúlyban van-e a balliberális média, Demeter Szilárd elmondta, fejben kellene kicsit átalakulni.

Fotó: Beliczay László

Azért érezzük, hogy a balliberális média túlsúlyban van, mert mi magunkat másodiknak gondoljuk. Ne azzal foglalkozzunk, hogy ők mit írnak, hanem írjuk meg a saját történeteinket, igazságunkat és a saját dolgainkat építsük fel.

A mentális váltást is végre kell hajtani ahhoz, hogy ez a kérdés értelmetlenné váljon. Nem az a baj, hogy kinek hány olvasója van, hanem az, hogy azzal foglalkozunk, hogy a másik oldal mit ír az ő olvasóinak.

Mi a mi olvasóinkkal kellene foglalkozzunk

– mondta Demeter.