Árokmélyítéssel, csőcserével az ár ellen

Tamás Gyopár 2018. július 26., 15:33

Gyergyóalfalu felszegi részén, a főút mentén árkot mélyítenek, új, nagy méretű műanyaggyűrűket helyeznek el a porták bejáratánál azért, hogy a Budai utcából kivezessék a vizet, az ott lakók javait mentve.

Itt, a főút mellett folyik majd le a Budai utcában összegyűlt víz Fotó: Balázs Katalin

Néhány napja, ha az időjárás is engedi, nagy a sürges-forgás Gyergyóalfalu felszegi részén, a főút mentén, amely a veszélyes kanyar egyikéből nyílik, és lévén, hogy a meteorológiai állomáshoz vezet, Meteo utcaként is emlegetik.

„Az önkormányzat a megrendelője annak a munkálatnak, mely során a főút menti árkokat 30, sőt, helyenként 40 centiméterrel mélyítik, és a kapubejáróknál nagyobbra cserélik a hidak alatti gyűrűket. Elengedhetetlen ez a módosítás, hiszen csak így lehet megoldani azt, hogy a Budai utcából kivezessük a vizet, a főút menti árkokban pedig továbbfolyjon, hogy ne okozzon kárt a házakban. Ezidáig az épületek hátánál hosszan folyt le esőzéskor a nagy mennyiségű víz, károkat okozva házakban, és a termőföldek is víz alatt voltak” – tájékoztatott Gáll Szabolcs, a község polgármestere.

{A}

Az érintett főút melletti részen felszedték a hidakat, és megfelelőképpen megmélyítették a vízelvezető árkokat, homokágyakba nagyobb átmérőjű csöveket helyeztek el. Összesen 16 hidat módosítottak, egy-egy porta előtt végzett munkálat értéke anyagostól 2200 lej, a nagy átmérőjű csövek darabja 1800 lejbe kerül – ismertette a községvezető.

Azt is hozzátette, hogy a Budai utcai gyűrűcseréket nem tudja vállalni az önkormányzat, a költségvetés nem ad rá lehetőséget. Lévén, hogy az ott lakók javainak mentését célozza ez a munkálat, az anyagi teher rájuk hárul. Esetükben a portájuk előtti árvízvédelmet célzó munkálat 1000 lejbe fog kerülni bejárónként. Nemsokára tehát ebben az utcában folytatódik az árokmélyítés, gyűrűcsere, hogy a továbbiakban ne okozzon károkat a levonuló víz.