Felvételi az orvosira: nagy a verseny, de eltökéltek a fiatalok

Antal Erika 2018. július 26., 13:33

Az országban működő hat orvosi egyetem közül a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre iratkoztak be a legtöbben. Sokak álma bejutni az egyetemre, de vajon kinek sikerül? Egyéni történeteiket osztották meg lapunkkal a felvételizők.

Több százan szorongtak az egyetem bejárata előtti utca mindkét járdáján Fotó: Haáz Vince

Összesen 1554-en iratkoztak be idén a felvételi vizsgára a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. Közülük a legtöbben az orvosi szakot választották, ahol kétszeres volt a túljelentkezés a meghirdetett helyekre, de népszerű a fogorvosi szak is. A kisebb szakok közül az általános orvosi asszisztens és a fogtechnika bizonyult a legnépszerűbbnek.

Az orvosira, a fogorvosira és gyógyszerészeti szakra három órát tartott a szerdai vizsga, a többi szakon egy óra alatt kellett elvégezni a feladatokat.

Katalin Magyarországról érkezett, második alkalommal felvételizett, és az édesanyja is elkísérte. Elmondta, egy napot maradnak még, megvárják az eredményhirdetést, és amennyiben sikerült a felvételi, csütörtökön be is iratkoznak, hogy ne kelljen még egyszer visszajönniük a nyáron. Azt is hozzátették, nagyon nehéznek tartják a tananyagot, amit itt a felvételin kértek, azt Magyarországon az orvosi egyetemen csak harmadéven tanítják.

Fotó: Haáz Vince

Eliza Szatmárnémetiből érkezett a szüleivel és a barátnőjével, aki már elvégezte az orvosin az első évet. Tavaly együtt felvételiztek, de nem sikerült bejutnia. Tavaly nehéz volt a vizsga – mondta Eliza –, de most sem volt könnyebb, diagnózisfelállítás szerepelt a feladatok között, ám

reménykedik, hogy az idén szerencsésebb lesz.

Azt is elárulta, többek között az motiválta az utóbbi évben a tanulásban, hogy a barátnője egy vagány lakást bérelt Marosvásárhelyen, amelybe már ő is nagyon szeretne beköltözni.

Fotó: Haáz Vince

Sándor is második nekifutásra jött az orvosira felvételizni Csíkszeredából. Az édesapja elmondta, fiát a tavaly

tandíjas helyre felvették volna, de vállalta, hogy inkább még komolyabban veszi a tanulást, és idén megint megpróbálja ingyenes helyre. A tandíj árából pedig egy autót kért, amit meg is kapott a szüleitől.

Erzsébetvárosból érkezett Enikő, aki másodéves az általános orvosi asszisztens szakon, de álma az, hogy orvos legyen. Kijelentette, ha most nem sikerül a felvételije, jövőre is jelentkezik, mert kitartó ember, és álmát nem adja fel.

Fotó: Haáz Vince

{A}