Maximális biztonságú börtönbe kerülhetnek Bekéék

Bíró Blanka 2018. július 25., 20:55

Otthonuktól több száz kilométerre, a veszélyes bűnözők fogvatartására szakosodott Mărgineni-i börtönbe helyezhetik át a terrorizmus vádjával elítélt HVIM-aktivistákat. Hozzátartozóik szerint meg akarják törni őket.

Beke István a börtönbe szállításakor. Változhat a helyzete

Maximális biztonságú börtönbe helyezné át a büntetés-végrehajtás országos parancsnoksága a székelyföldi terrorvád miatt elítélt Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két, július 4-én jogerősen öt-öt év letöltendőre ítélt és bebörtönzött aktivistáját szerdán reggel értesítették a Brassó megyei Feketehalom börtönében, hogy

az illetékes bizottság úgy döntött: a Dâmboviţa megyei Mărgineni maximális biztonságú büntetés-végrehajtási intézetébe szállítják át őket.

{A}

„Ma (szerdán, szerk. megj.) reggel hívott a férjem, és közölte a bizottság döntését. Három napunk van a fellebbezésre” – nyilatkozta tegnap lapunknak Beke Csilla. Beke István felesége elmondta: ameddig minimális esély van rá, megpróbálják megakadályozni a döntés végrehajtását, most a fellebbezésen dolgoznak.

Beke Csilla érthetetlennek nevezte a döntést, hiszen

a Mărgineni-i börtönben a húsz évre, életfogytiglanra elítélteket, vagy az agresszivitásuk miatt elkülönített rabokat tartják fogva.

„Csak az lehet a cél, hogy minél távolabb kerüljenek a családjuktól, minél jobban megtörjék őket. István azt mondta, ő ezt is kibírja, én is kibírom. De mi lesz a gyerekeinkkel?” – tette fel a kérdést kétségbeesetten a kézdivásárhelyi asszony. 

A dél-romániai börtön honlapján olvasható leírás szerint itt többnyire olyan elítélteket tartanak fogva, akik tíz évnél súlyosabb börtönbüntetésüket töltik. Két évvel ezelőtt egyébként a Mărgineni-i börtönben fogva tartottak hozzátartozói tüntetést rendeztek a büntetés-végrehajtási intézetben tapasztalható körülmények miatt,

többek között a romlott ételre, a matracokban hemzsegő poloskákra panaszkodtak.