Tusványos: jó irányba változott a választási törvény

Péter Beáta 2018. július 25., 19:47

Több mint 1 072 000 személy kérelmezte, és ebből 1 026 000-en kapták meg a magyar állampolgárságot 2018 július közepéig – hangzott el az Állampolgárság, regisztráció, választások című beszélgetésen szerdán Tusványoson.

Fotó: Beliczay László

2011 január elsejétől ez év július közepéig a határon túli magyarok összesen 936 ezer egyszerűsített honosítási kérelmet nyújtottak be, közülük 890 ezren tehették le az állampolgársági esküt.

Az egyszerűsített honosítás kérelmezői mellett a magyar diaszpóra körében mintegy 136 ezer főt sikerült honosítani hagyományos módon, vagy magyar állampolgárként elismerni

– ismertette a jelenlevőkkel Both Hajnal, a Nemzetpolitikai Államtitkárság jogi referense.

{A}

Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője a tavaszi magyarországi országgyűlési választások kapcsán rámutatott:

Csíkszeredában közel 114 ezer levélszavazatot adtak le, ez a külképviseleteken leadott levélszavazatok ötvenöt százaléka.

Úgy véli, bár volt az állampolgári kérelmek leadásában csökkenés 2014-ben, tavaly már stagnált, az idei év első felében pedig enyhe növekedés észlelhető. Elhangzott, az idei választások nagy kihívása az volt, hogy csökkenteni tudják az érvénytelen szavazatok számát, de ez nagyon kismértékben sikerült. Épp ezért jött nagyon jól a magyar választási törvény minapi módosítása.

Változott a választási törvény

A választási törvény módosításáról annak egyik előterjesztője, Zsigmond Barna Pál magyarországi országgyűlési képviselő, volt csíkszeredai főkonzul számolt be.

A módosítások jelentősen könnyítik a következő, 2022-es választásokat.

Zsigmond Barna rámutatott, az állampolgársági kérdés a magyar közigazgatás nagy sikere. A magyar parlament által múlt héten elfogadott módosítások átfogó változásokat eszközölt a jogszabályban.

Például az „anyja neve” rubrika kikerül a regisztrációs kérelemből és az azonosító nyilatkozatból.

Szintén problémára okot adó rubrika volt a „születési név”. Ez ugyan benne marad, de nem érvénytelenségi ok, amennyiben valaki nem tölti ki, ha ugyanaz a neve.

Módosult továbbá a főkonzulátusok nyitvatartása, szombaton és vasárnap is le lehet adni a szavazatokat, illetve át lehet venni a levélcsomagokat.

Továbbá ezután bármilyen borítékban le lehet adni a szavazatokat, amennyiben zárt a boríték. Zsigmond Barna hangsúlyozta, minden magyar állampolgár szavazhat levélben, akinek nem Magyarországra szól a lakcíme, még a londoni magyarok is.

Kontrát Károly, miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkár hangsúlyozta, fontos, hogy akik magyar állampolgárságot szeretnének és megfelelnek a feltételeknek, minél gyorsabban megkaphassák azt.