Hosszú távon gondolkodnak – bemutatkozott az Erdélyi Médiatér Egyesület a Tusványoson

Péter Beáta 2018. július 25., 19:19

Az erdélyi médiaépítésről beszélgettek szerdán Tusványoson, a Mátyás-udvarban az Erdélyi Médiatér Egyesület képviselői.

Fotó: Beliczay László

Többek között arról esett szó, hogy hol járnak most az építkezésben, merre tartanak, és miért gondolják azt, hogy elkerülhetetlen, hogy az utóbbi időszakban bevezetett változtatásokat megtegyék. Portálunk is tagja az Erdélyi Médiatér Egyesület portfóliójának.

Györfi Áron portfóliómenedzser rámutatott, a mai megváltozott életmódhoz, szokásokhoz kell igazodni, a cél, hogy az ezen belül megtalált hitelesen szerkesztett tartalmat eljuttassák az olvasókhoz. „Az eddigi tapasztalatunk és a fél év alatt folytatott tárgyalások során számos olyan szerkesztőséggel, stúdióval, helyi lappal, médiavállalkozóval volt alkalmunk beszélgetni, amelyből arra a következtetésre jutottunk, hogy helyben, kicsiben nem tudnak tovább jutni, és el kell szenvedniük a sajtót érintő hanyatlást. Ezzel a lehetőséggel, amelyet az egyesület számára folyósított magyarországi állami támogatás megnyit,

szeretnének kitörni ebből az elszigeteltségből, és megteremteni annak a lehetőségét, hogy ezeket a szerkesztőségeket, kiadókat, médiavállalkozásokat és médiatartalom-szolgáltatókat összekapcsoljuk.

A munkánk szervezési lényege az, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük és üzembe helyezzük az együttműködést kiszolgáló infrastruktúrát.” Kiemelte, az összefogás lehetőséget teremt arra, hogy a szerkesztőségekben lévő szellemi kapacitást összeadva nagyobb erőt tudjanak felmutatni, mint ahogy egyenként külön-külön bárki képes lenne rá.

Fotó: Beliczay László

Mint mondta, nem gondolják azt, hogy milliós példányszámban tudnak eladni nyomtatott újságot a jövőben, de a helyben készült újság hitelessége és közelsége az, ami lehetőséget ad számukra, hogy meg tudják tartani a nyomtatott sajtót, és

meg tudjanak élni abból, hogy a mai környezetben megváltozott olvasási, szórakozási szokásokhoz megtalálják azokat a csatornákat, amelyeken keresztül ezt a fajta hiteles, szerkesztett tartalmat el tudják juttatni az olvasókhoz.

„Az Erdélyi Médiatér Egyesület erőfeszítéseinek eredményeképpen, már most fel tudunk mutatni egy háromszázezernél nagyobb olvasótábort, amelyet tovább szeretnénk növelni. Ennek a közönségnek az elérése már most is kisebb részt a nyomtatott sajtó által történik, a mi médiaportfóliónkban sokkal több olvasót érünk el már most is online és rádióban. Ezt a fajta integrált médiaszolgáltatást szeretnénk mindenképp megerősíteni.

{A}

Lehetőséget szeretnénk biztosítani a csoport tagjainak arra, hogy integrált médiaszolgáltatásként jelen legyenek az országos hirdetési piacon. Erre eddig, enélkül az összefogás nélkül senkinek nem volt lehetősége, bármennyire szerette volna is.”

Elhangzott, teljes infrastrukturális munka mellett zajlik ez a munka. Minden telephelyükön – öt városban – egyszerre költöznek úgy, hogy minden nap megjelennek a lapok.

Fotó: Beliczay László

„Megnézzük, hogy ezeket a kiadványokat hogyan lehet olyanná alakítani, ami egyrészt megfelel a mai huszonegyedik századi általános médiapiaci elvárásoknak, illetve meg tudja őrizni a helyi sajátosságát is. Ez társul azzal, hogy egy életképes vállalkozássá is kell váljon.

Nem akarunk arra berendezkedni, hogy bevárjuk azt, hogy tíz év múlva meghalunk, hiszen egyre kevesebben olvasnak nyomtatott sajtót,

hanem azon is kell gondolkodni, hogy tíz év múlva hogyan fognak tájékozódni az erdélyi magyarok, milyen eszközöket használnak, és mi ebben hogyan tudunk megjelenni tíz éves távlatban is.

Fotó: Beliczay László

Van esély arra, hogy tíz év múlva nekünk is lehet közünk, hogy ki és mit olvas, ki és hogy jelenik meg a médiában

– fogalmazott Szőke László tartalomigazgató. Hozzátette, küldetésrésze is van a feladatuknak, ez elsősorban a közösségszolgálattal kapcsolható össze, és nem rendelik alá a kizárólagos piaci elvárásoknak a tevékenységünket.

Fotó: Beliczay László

A piaci szabályoknak megfelelően

Zilahi Imre műveleti igazgató elmondta, 31 médiacsatornát számoltak össze, mindezek atomjai egy egésznek, és egy olyan gondolkodásmódot szeretnének létrehozni és elfogadtatni a munkatársaikkal is, ami a közösséget szolgája, de úgy, hogy mindezen tevékenység a piaci szabályoknak megfelelően történjen. „A média, a tájékoztatás egy szolgáltatás, és ezt meg kell fizetni. Szeretnénk, ha az olvasóink ez jól értenék, és abban a pillanatban, amikor a valós árát kérjük a médiatermékeinknek, nem elfordulnak, hanem támogatólag viszonyulnak hozzánk.

Nem az a célunk, hogy az idők végezetéig támogatásból állítsuk elő a tartalmakat, hanem hogy olyan szolgáltatást tudjunk kínálni az olvasóknak és a lehetséges hirdetőinknek is, amely megéri a pénzét.

Fotó: Beliczay László

Hangsúlyozta, a székhelyeik, az eszközeik változnak, de az újságírói módszereik nem,

ugyanazok az újságírók írják ugyanazokat a lapokat, csupán annyi történt, hogy megváltozott a neve a négy székelyföldi napilapoknak, és ezentúl Székelyhon néven jelennek meg tizenhat oldalon.

Nyolc oldal ezek közül azonos mind a négy helyszínen – Csíkszereda, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós –, nyolcat viszont a helyi szerkesztőségek szerkesztenek. Hamarosan sor kerül továbbá a Krónika modernizációjára is.

Fotó: Beliczay László

Nem ellenfelek kell legyenek

Hangsúlyozták, az online portfólió megújítása is nagy feladat elé állítja őket.

A nyomtatott és az online nem feltétlenül kell egymásnak ellenfele legyen

– magyarázta Szüszer-Nagy Róbert online felelős szerkesztő. Nem úgy tekintenek az onlinera és a printre, mint múltra és jövőre, ezeket egymás mellett kell nézni. „Számomra érdekes feladat, hogy ez az egész portfólió együtt lesz értékesítve, egy időben megkap szinte minden csatornát a hirdető, ahol potenciálisan elérheti a vásárlóit” – fogalmazott Illés Márton rádiós szakmai igazgató.

Fotó: Beliczay László

Az Erdélyi Médiatér Egyesület egy nonprofit szervezet, amelynek a csúcsán egy nonprofit csoportosulás áll, amit az egyesület képvisel. „Ezeket a szolgáltatásokat, ezt a technológiát és tudást, amit összeszervezünk, hogy segítsük a saját kiadványainkat, mások számára is önköltségi áron tudjuk kínálni.

Rendkívüli lehetőségeket tudunk nyújtani olyanok számára, akik nem tudnak a fejlesztésekre annyit költeni, amelyet megtehetünk mi ennek a támogatásoknak köszönhetően. Keressük folyamatosan a partnereket az egész országból.

Most 13 megyében vagyunk jelen. Ebben a tizenhárom megyében bárki, aki lapot ad ki, blogot, rádiót működtet, ha annak a szervezettsége és színvonala médiaszolgáltatáshoz méltó hitelességre törekvő, elkezdjük az egyeztetéseket. Szeretnénk mindazok számára megnyitni a lehetőségeket, akik a közösség szolgálatába és hiteles tájékoztatás iránt elkötelezettek” – foglalta össze Györfi Áron.